eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Ez lesz minden idők leggyorsabb magyar vonata - ha egyszer elkészül végre

Október 10-ig tart a Budapest–Belgrád gyorsvasút utolsó, száz kilométeres szerbiai szakaszának tesztelése Szabadka és Újvidék között. Ha minden a terveknek megfelelően zajlik, november 25-én újraindul az első menetrendszerű járat. A magyar szakasz várható befejezéséről semmit sem tudni.

Már az év elején bejelentették: a szerb elnök és a görög miniszterelnök megállapodott abban, hogy a Budapest–Belgrád vonalat ezerötszáz kilométerrel megtoldják, így a vonat egészen Athénig száguldhat. Ebből eddig egyetlen 76 kilométeres szakasz készült el a szerb főváros és Újvidék között – még két éve. Ezt a távot a Soko, vagyis Sólyom névre keresztelt vonat 35 perc alatt teszi meg.

Az építkezés Szerbiában folytatódott, és felújították a csaknem a magyar határig, Szabadkáig vezető vágányokat is. Az Újvidék–Szabadka vonalon már az úgynevezett dinamikus tesztelés folyik – jelentette a belgrádi Vreme.

A pálya ellenőrzését a német Deutsche Bahn Systemtechnik szakemberei végzik.

A tesztelésen a mérővonat sebessége időnként elérheti az óránkénti 200 kilométert is, ezért a Szerb Vasutak arra figyelmezteti a lakosságot, hogy az állomásokon és a sínek mentén veszélyes, ezért tilos mozogni. Az intelem nem véletlen. Két éve az egyik belgrádi külvárosi pályaudvar vágányain egy szatyrokkal alaposan megpakolt nő próbált átkelni – miközben éppen átrobogott a Sólyom. A nőt szinte az utolsó pillanatban rántották fel a sínekről.

Szijjártó Péter a közép-európai infrastrukturális beruházások zászlóshajójának nevezte a Budapest–Belgrád vasútvonalat – még tavaly év végén. A magyar külügyminiszter akkor azt mondta, 2025-ben elkészül. Ezzel szemben valamivel korábban Alekszandar Vucsics szerb elnök 2026 nyarára valószínűsítette a magyarországi szakasz befejezését.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×