eur:
397.04
usd:
355.58
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Kínos veszteség érhette a kínai haditengerészetet

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő azt állítja, elsüllyedt Kína legújabb nukleáris meghajtású tengeralattjárója.

Kína arra törekszik, hogy haditengerészeti szempontból felvegye a versenyt az Egyesült Államokkal. Az erőfeszítések lassan el is érik a céljukat, mivel Peking már több hadihajóval rendelkezik, mint riválisa, ám ez még nem jelent automatikusan előzést a képességekben.

A legfrissebb információk sem tesznek jót a keleti nagyhatalom hírnevének: egy amerikai tisztségviselő azt állította, hogy 2024 májusa és júniusa között elsüllyedt egy móló mellett Kína legújabb nukleáris meghajtású tengeralattjárója – írja a Reuters alapján a Portfolio.

A rendelkezésre álló információk egyelőre igen szűkösek, mivel a kínai fél nem oszt meg semmit a napvilágra került esettel kapcsolatban. Kína amerikai nagykövetsége azzal utasította el a válaszadást, hogy nem rendelkeznek semmilyen információval a tengeralattjáró elsüllyedését illetően. A névtelen forrás szerint nem világos, hogy mi okozta a jármű balesetét, de megosztott gondolatokat a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) körüli aggályokról:

„A kiképzési normákkal és a felszerelés minőségével kapcsolatos nyilvánvaló kérdéseken túl az incidens mélyebb kérdéseket vet fel a PLA belső elszámoltathatóságával és a kínai védelmi ipar felügyeletével kapcsolatban – amelyet régóta sújt a korrupció” – mondta. Hozzátette, egyáltalán nem meglepő, hogy Peking megpróbálja eltitkolni a rendkívül kínos esetet.

Tajvan élénk figyelemmel követi az eseményeket, ám a sziget vezetése sem osztott meg információkat a híresztelésekkel kapcsolatban. A keleti nagyhatalom a sajátjának tekinti a Dél-kínai-tengeren északi részén található szigetet, éppen júniusban egy kínai nukleáris tengeralattjáró közelítette meg Tajvan területét.

2022-ben Kína 12 nukleáris meghajtású és 48 dízel meghajtású támadó tengeralattjáróval rendelkezett a Pentagon kínai hadseregről szóló jelentése szerint. A jövőben további bővítéseket terveznek, 2035-re 80-ra emelnék a flotta méretét. A PLA a napokban egy interkontinentális ballisztikus rakétateszttel került a nemzetközi hírekbe, ami fenyegetésként is értelmezhető Peking riválisai számára.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×