eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Példát statuáltak: 39 millió 24 dalért

Példát statuált a bíróság egy szerzői jogi ügyben: 220 ezer dollárra (közel 40 millió forintra) büntettet egy nőt, amiért az huszonnégy dalt osztott meg az interneten. A bírság összege közel akkora, mint a nő öt évi fizetése.

A minnesotai Jammie Thomas megpróbált szembeszállni a zeneiparral: ő volt az első, aki nem fogadta el a peren kívüli egyezséget, inkább felvállalta, hogy bíróság ítélkezzen az ügyében.

A kétgyermekes, egyedülálló anyuka egyike annak a 26 ezer embernek, akiket az elmúlt négy évben beperelt az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA), amiért a gyanú szerint fáljcserélő programot használva töltöttek le és osztottak meg szerzői jogvédelem alatt álló zeneszámokat az internetről.

A próbálkozás nem sikerült: a duluthi bíróság úgy döntött, hogy az ellene pert indító hat lemezcégnek a letöltött és megosztott 24 számért Jammie Thomasnak darabonként 9250 dollárt kell fizetnie, vagyis összesen 222 ezret (39,6 millió forintot). Ez az összeg nagyjából öt évi fizetésének felel meg.

A nő nem ennyi dalt töltött le, hanem sokkal többet - összesen 1702-t, ebben az ügyben azonban ennek csupán töredékével foglalkoztak.

Jammie Thomas a vád szerint a Kazaa nevű fáljcserélő hálózaton tette elérhetővé a letöltött dalokat, felhasználói neve pedig tereastarr volt.

A nő mindvégig tagadott és azt bizonygatta, hogy nincs is hozzáférése a Kazaa-hoz, ellene vallott azonban többek között internetszolgáltatójának képviselője is.

Az eset nem tesz jót a lemezcégek amúgy sem túl jó PR-jának: a vállalatok nem hajlandók nyitni az internet felé, nem teszik a világhálón elérhetővé a velük szerződött előadók dalait még fizetés ellenében sem. Emiatt vizsgálatot indított az Európai Bizottság is, a cégek pedig több népszerű zenekart vesztettek el.

A Radiohead például a jövő héten történelmet csinál: a banda az interneten teszi közzé új albumát, és a rajongók dönthetik el, mekkora összeget hajlandók fizetni az azon szereplő dalokért.

A Jammie Thomas ellen hozott döntés a továbbiakban megkönnyíti majd a RIAA dolgát, amely máris újabb pereket tervez a szerzői jogok megsértése miatt. A szervezetnek úgy sikerült megnyernie a pert, hogy nem bizonyította, valóban volt-e fájlcserélő program telepítve az alperes számítógépére, amikor a szabálysértésre felfigyeltek, és, hogy a felhasználó jelenlétében történt-e a fáljmegosztás.

A hat lemezcég - a Sony BMG, az Arista Records, az Interscope Records, az UMG Recordings, a Capitol Records és a Warner Bros Records - jogi képviselője szerint is elrettentő, példát statuáló ítélet született.

Cary Sherman, a RIAA elnöke úgy fogalmazott: céljuk ráébreszteni az embereket arra, hogy a zene érték és tulajdon, amit tiszteletben kell tartani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×