eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

"Fletó, húzzál, mint a vadlibák" - tüntetések országszerte 2.

Országszerte tovább tartanak a miniszterelnök lemondását követelő tüntetések. Sok résztvevő megfogadta: addig tüntet, amíg a kormány nem távozik.

Eger

Egerben mintegy ezer ember követelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását a Végvár Polgári Körök Fóruma rendezte tüntetésen. A demonstráció résztvevői "szóbeli petíciót" nyújtottak át a város szocialista-szabaddemokrata vezetésének, amelyben arra kérték a polgármestert és helyettesét, hogy a hevesi szocialista képviselők kezdeményezzék Gyurcsány Ferenc eltávolítását.

A tömeg "Szép volt, fiúk!" kiáltással fogadta Barta Józsefet, aki hétfőről keddre virradó éjszaka részt vett az MTV "ostromában".Ezt követően a többi között "Gyurcsány, menj Szlovákiába Kókával!", "Le Gyurcsánnyal!", "Fletó, húzzál, mint a vadlibák!" feliratú transzparensekkel a Városháza elé vonultak.

Miskolc

A hétfői tüntetéshez hasonlóan kedden ismét a miskolci Szent István-szobornál gyülekeztek a tüntetők, ahonnan a városházára mentek, "Gyertek ki!" felszólítást skandálva. A mintegy ezer fős tömeg onnan a szocialista párt székháza felé vette az irányt, és később az SZDSZ irodájához is elvonultak rendőri biztosítással.

A körülbelül két és félezernyi ember a Petőfi téren megállapodott abban, hogy szerdán öt órakor ismét a Városház tér környékén találkoznak, majd a demonstrálók békésen elvonultak.

Békéscsaba

Békéscsabán is ismét tartottak demonstrációt kedden. A magyar zászlókat lengető mintegy 200 fős tömeg skandálva követelte Gyurcsány Ferenc lemondását.

A tér egyik pontján összegyűlt fekete ruhás fiatalok közül az egyik bejelentette, hogy csoportjával vonattal elindulnak Budapestre, hogy csatalakozzanak a fővárosi tüntetőkhöz. Egy másik pedig arra kérte hallgatóságát, hogy vonuljanak a város egyik lakótelepére "embert gyűjteni", hogy többen csatlakozzanak a kormány lemondását követelőkhöz.

Az MTI értesülése szerint a békéscsabai rendezvénnyel párhuzamosan Gyulán, az esti órákban szintén spontán demonstrációra került sor, amelyen mintegy 100-an vettek részt.

Nyíregyháza

Mintegy kétszázan tüntettek kormányváltást Nyíregyházán. Volt, aki nemzeti színű lobogóval, volt aki árpádsávos, illetve fekete színű, Nagy-Magyarország térképével ellátott zászlóval vonult a polgármesteri hivatalhoz. Két párt, a MIÉP és a Jobbik zászlóját ugyancsak magasra tartotta egy-egy demonstráló, valamint tábla hirdette, hogy a MIÉP dombrádi szervezete is ott van a tüntetők között.

A tiltakozók egy nagy fehér transzparenst feszítettek ki a Kossuth-szoborhoz, melyen felsorolták követeléseiket, így azt: "Gyurcsány-kormány mondjon le!", "A parlament oszlassa fel magát", "Új választást", "Alkotmányozó Nemzetgyűlést". A követeléseket kiegészítették "A magyar föld nem eladó!", "Magyarország a magyaroké" mondatokkal.

A Jobbik megyei elnöke közölte: a tüntetők 60 ezer forintot gyűjtöttek össze a Budapesten hétfő este megsérült rendőröknek.

Szeged

Szegeden először a városháza előtt, majd a Dóm téren tüntetett az esti órákra 2-3 ezer fősre duzzadt tömeg. Szenti Szabolcs, a Rádió7 helyszínen tartózkodó tudósítója az InfoRádiónak elmondta: a tiltakozók között sok a fiatal, így a kormány lemondása mellett a tandíj eltörlését is követelik.

A tüntetés békésen folyt, atrocitások nem történtek. Rendőrök biztosították a városháza és a Dóm tér mellett az MSZP szegedi székházát és a MTV körzeti stúdiójának épületét is.

A demonstrálók ígéretet tettek arra: esténként folytatni fogják a tiltakozásokat. Kiderült az is, hogy a jelenlévő fiatalok közül sokan készülnek a HÖOK csütörtöki fővárosi tandíjellenes tüntetésére, és a szombati budapesti pártnagygyűlésekre.

Kecskemét

Kecskemét főterén, a Kossuth-szobor mellett kedd este hét óra után kezdett gyülekezni a tiltakozó tömeg, mely egy óra alatt 600-700 főre duzzadt. A demonstrálók elénekelték a magyar és a székely himnuszt, majd egy félórás sétát tettek a város központjában folyamatosan azt követelve, hogy a Gyurcsány-kormány mondjon le.

A városközpontban többen csatlakoztak a tömeghez, mely a Kossuth-szoborhoz visszaérve a helyi televízió épülete előtt megállt. Itt folyamatosan Szécsi Gábor polgármester lemondását követelték, de az épületbe nem akart senki bemenni.

Kaposvár

A hétfőinél valamivel nyugodtabb hangulatban tüntetett Kaposvárott mintegy 300 ember. A főtéren tartott, irodalmi összejövetelt idéző rendezvényen az önkéntes szónokok beszédeit "Mondjon le!", "Nemzeti kormányt!", és hasonló, a miniszterelnök távozását követelő jelszavak skandálásával szakították meg a tiltakozók.

A kaposvári demonstrációval egy időben Siófokon mintegy félszázan tüntettek - értesült a távirati iroda tudósítója a helyszínen tartózkodó újságíróktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

A házigazda franciák ellen mutatkozik be a magyar férfi válogatott a vízilabda-tornán. Nem lesz könnyű mérkőzés, a franciák sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a legutóbbi vb-n, Dohában, kiejtették a magyar csapatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×