eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Kamikava Joko japán külügyminiszter (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kezet fog megbeszélésük kezdetén a tokiói Annex vendégházban 2024. július 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Majama Kimimasza

A katonai együttműködés elmélyítéséről döntött az Egyesült Államok és Japán

Az Egyesült Államok és Japán a katonai együttműködés elmélyítéséről döntött a Kína, illetve Észak-Korea jelentette fenyegetések tükrében.

Ebben állapodott meg Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki Lloyd Austin védelmi tárcavezető társaságában tett látogatást vasárnap Japánban, ahol Jóko Kamikavával, a szigetország külügyminiszterével, és Minoru Kihara nemzetvédelmi miniszterrel egyeztettek.

Közös nyilatkozatukban a miniszterek hangsúlyozták az amerikai-japán szövetség jelentőségét, ami - mint fogalmaztak - "az indiai-csendes-óceáni térségben és azon túlmutatón is a béke, biztonság és jólét sarokköve".

A találkozón született megállapodások központi eleme egy közös katonai parancsnoki központ létesítése Japánban a két ország haderői közötti együttműködés megkönnyítésére.

Blinken és Austin mindemellett megerősítették az Egyesült Államok elkötelezettségét az úgynevezett kiterjesztett elrettentés mellett Japán védelme érdekében. A kiterjesztett elrettentés fogalma arra vonatkozik, hogy az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát, ideértve nukleáris arzenálját is kész bevetni szövetségese védelmében.

A mostani megállapodások a közös nyilatkozat szerint a térségbéli növekvő fenyegetésekre adott válaszok. A dokumentum kiemeli, hogy Kína külpolitikája a nemzetközi rend saját előny érdekében történő megváltoztatását célozza mások kárára. Kína fokozódó erődemonstrációi a Dél-kínai-tengeren, és atomarzenáljának gyors fejlesztése "komoly aggodalomra" ad okot. A miniszterek egyben élesen bírálták Észak-Korea atom-, illetve rakétaprogramját, valamint Phenjan, Peking és Moszkva fokozódó együttműködését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×