eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Kifütyülték a gyógyszerészek az egészségügyi minisztert

Kifütyülték a gyógyszerészek az egészségügyi minisztert a Magyar Gyógyszerész Kamara nagygyűlésén.

Molnár Lajos a kormány által szorgalmazott patikaliberalizációs elképzelésekről elmondta: a változtatások célja az, hogy a lakosság jobban, gyorsabban, kényelmesebben jusson gyógyszerhez, hiszen folyamatosan változik a fogyasztói szemlélet is.

Dilemmát okoz azonban az, miként lehet kielégíteni a lakossági igényeket úgy, hogy közben figyelembe veszik a közfinanszírozást és a meglévő forrásokat, valamint tekintettel vannak a piaci szereplőkre és a szolgálgatók igényeire is.

Folyamatos fütyülés és bekiabálás

A miniszter beszédét folyamatos fütyülés és bekiabálás szakította meg. Derültséget keltett az egybegyűltek között az a mondat is, hogy a változásokat a szakmával együtt szeretné végrehajtani, és közösen kell arról is dönteni, hogy a gyógyszertáron kívüli forgalmazásnál milyen lakossági tájékoztatás legyen, miként jusson el az információ a vásárlóhoz.

"Higgadtan és érzelemmentesen" kell ezekről a kérdésekről egyeztetéseket folytatni.

Hozzátette: "hite" szerint jól döntött a kormány, mert a betegek érdekében döntött. A nagygyűlés résztvevői a minisztert nem tapsolták meg beszéde végén.

Felzúdulás és vastaps


Felzúdulást keltett Kovácsy Zsombor szakállamtitkár felszólalása is, amikor a patikaalapítás feltételeinek változásáról beszélt, vagy akkor, amikor a gyógyszertáron kívüli forgalmazást említette.

Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója annyit mondott: ha ez a kormányzati döntés született, akkor azt tisztességesen kell végrehajtani.

Vastaps fogadta John Chave, az Európai Unió gyógyszerészeti csoportjának főtitkárát, aki azt mondta, hogy a liberalizáció nem európai uniós álláspont, "sőt éppen ellenkezőleg".

Chave: maradjon a kötelező kamarai tagság

John Chave elmondta, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a szolgáltatási irányelvek liberalizációjából "kiemeli" az egészségügyet, tehát nem ajánlja annak jelenlegi megváltoztatása.

Hozzátette: a liberalizáció eredményeként nem bizonyított az, hogy hosszú távon csökkennek a gyógyszerek árai, viszont bizonyított a szakmai színvonal csökkenése a gyógyszerforgalmazási rendszerben.

Azt kérte a minisztertől, vegye fontolóra, hogy mégse töröljék el a kötelező a kamarai tagságot.

Hávelné: kétséges a patikustársadalom jövője

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke felszólalásában hangot adott azon aggodalmának, hogyha a tervezett változtatásokat a parlament elfogadja, nem biztos, hogy lesz jövője a patikustársadalomnak.

Sérelmezte, hogy "egy tollvonással" megszüntethetők azok az előnyök, amelyeket jelenleg a lakosság élvez a patikusok szaktudásán, teljesítményén és szorgalmán keresztül, hiszen a jelenlegi magyar gyógyszerellátási rendszer Európa legjobban működő rendszere.

Miért pont a patikák?

Hávelné Szatmári Katalin feltette a kérdést, hogy az egyébként száz sebből vérző egészségügyön belül miért éppen a jól működő patikai ellátást kell felborítania a kormánynak.

Felszólalásában nemtetszésének adott hangot amiatt is, hogy a szaktárca nem, vagy késve egyeztetett az átalakításokról, valamint a szakmai érveiket sem vették figyelemben.

Hogy fog elszámolni a döntések következményeivel a kormány, ha Magyarországon megjelenik a gyógyszerhamisítás, vagy a patikán kívüli árusítás miatti egészségkárosodással fognak az emberek orvoshoz fordulni - tette fel a kérdést Hávelné Szatmári Katalin. Kétségesnek tartotta továbbá, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csökkentett létszámmal ellenőrzi tudja-e majd a forgalmazás feltételeinek meglétét.

"A patika és a patikus nem eladó"

"Nem fogunk szó nélkül elmenni a változások mellett", (...) a patika és a patikus nem eladó" - mondta Hávelné Szatmári Katalin, akit hozzászólása végén felállva tapsoltak meg a jelenlévők.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszédében azt mondta: politikai döntések születtek a szakmai érvekkel szemben. Hozzátette: meg kell védeni a kamarát, kamarákat, mert erre a demokratikus társadalomnak szüksége van.

Az egyetemi vezetők is ellenzik a liberalizációt

A nagygyűlésen felolvasták a négy orvostudományi egyetem gyógyszerészeti kara dékánjainak állásfoglalását. Eszerint ellenzik a gyógyszerek patikán kívüli forgalmazását, hiszen minden ezzel ellentétes intézkedés növeli a gyógyszerhamisítás esélyét, az egészségkárosodás veszélyét, és a patikusi szakértelmet.

A több éves szaktudást nem helyettesíti az írásos tájékoztató vagy a telefonon és interneten elérhető gyógyszerinformáció. Véleményük szerint a gyógyszerek szabadárassá tétele a hátrányos helyzetűeket fogja még nehezebb helyzetbe hozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×