eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.
Nyitókép: Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

A királynő is jóváhagyta: nem lehet alku nélküli brexit

Nagy-Britanniában királynői jóváhagyással törvénybe iktatták, hogy az ország nem léphet ki az unióból az EU-val kötött megállapodás nélkül. Mindez arra kényszeríti May kormányfőt, hogy a kilépés elhalasztását kérje a tagállamoktól, amelyek viszont arra kényszeríthetik, hogy európai választásokat írjon ki.

A brit parlament hétfőn este elfogadta azt a munkáspárti és konzervatív képviselők által benyújtott javaslatot, hogy kizárják az úgynevezett „alku nélküli brexit” lehetőségét.

Nem sokkal később jött a királynői jóváhagyás és így a javaslat törvényerőre emelkedett.

Mindez azt jelenti, hogy Theresa May kormányfőnek mindenképp a pénteken lejáró brexithatáridő meghosszabbítását kell kérnie az európai uniós tagállamoktól. Az új brit törvény nem zárja ki a no-deal brexit lehetőségét, mert az uniós tagállamok – vagy egy részük - elutasíthatja a hosszabbítást és ennek nyomán Nagy-Britannia pénteken még így is „kieshet” az unióból.

A hosszabbításhoz a 27 tagállam egyhangú igenjére van szükség, és előfordulhat, hogy ők nem May június 30-án lejáró menetrendjére bólintanak rá, hanem inkább egy egyéves időszakot kényszerítenek Londonra, hogy a britek eldönthessék, hogyan akarnak kilépni.

Ebben az esetben viszont a briteknek is európai parlamenti választásokat kell rendezniük, amit sokan a brexitnépszavazás elárulásának tartanának.

Közben Theresa May miniszterelnök utasítására kedden összeülnek a konzervatív kormány és az ellenzéki Munkáspárt miniszterei, hogy megpróbáljanak alkut kötni a brit kilépés után időkről, pontosabban arról, milyen viszonyban legyen a szigetország az EU-val.

A munkáspártiak ragaszkodnak ahhoz, hogy fenn kell tartani a határokon történő vámellenőrzést szükségtelenné tévő, de a szabványok betartását vizsgáló vámuniót.

Ha ezt megkapják, akkor a parlamentben megszavazzák May és az EU rendezett válásról szóló egyezményét. Így jöhet a gyors kiválás okozta gazdasági sokkot elkerülő „rendezett brexit”, egy átmeneti időszakkal, amelynek során London és Brüsszel kereskedelmi egyezményt köthet.

May közben a szerdai rendkívüli EU-csúcs előtt kedden Berlinbe és Párizsba utazik.

A cél: megdolgozni Merkel kancellárt és Macron elnököt, támogassák a brexithatáridő rövid meghosszabbítását. Más vezetőkel telefonon beszél. Egyikük, Marc Rutte holland miniszterelnök, azt mondta: nem akar alku nélküli brexitet, de hosszabbítás esetén garanciákat akar, hogy Nagy-Britannia „őszintén együttműködik” és nem próbálja belülről bomlasztani az uniót. Ezt sürgette ugyanis a Twitteren Jacob Rees-Mogg, a konzervatív, brexitpárti képviselők csoportjának vezéralakja.

Brüsszel főtárgyalója, Michel Barnier pedig még az esti parlamenti voks előtt figyelmeztetett: ha Nagy-Britannia rendezetlen módon lépne ki az unióból, akkor Brüsszel addig nem lesz hajlandó vele kereskedelmi tárgyalásokat folytatni, amíg London nem ad garanciát az ír határ szabad átjárhatóságára, az EU-s állampolgárok jogaira és a „válás” kapcsán kialkudott brit „lelépési pénzre”, amit az uniós kasszába kell befizetnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×