eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen szervezett tüntetés egyik résztvevője Brüsszelben az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozójának első napján, 2019. március 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Brexit: újabb gyomros a Nagy-Britanniában élő magyaroknak

Megnehezítheti a brexit a Nagy-Britanniában lakást bérlő uniós polgárok életét. A brit főbérlők szövetsége szerint, bár a kormány velük akarja ellenőriztetni, kinek van joga bérelni, az irányelvek ködösek. Így előfordulhat, hogy inkább nem adnak ki lakást európaiaknak, így magyaroknak sem.

A Nagy-Britanniában élő 3 millió uniós polgár kétharmada bérelt lakásban él és a kormány rendelkezései bizonytalanná tehetik a helyzetüket.

A Brit Főbérlők Szövetsége felszólította Theresa May kabinetjét: adjon világos útmutatást arról, hogyan vonatkozik a Bérleti Jog Irányelv a brexit tükrében a főbérlőkre.

A rendelkezés előírja, hogy a lakástulajdonosok és az ingatlanügynökök ellenőrizzék a bérlők bevándorlási státuszát. Ha olyannak adnak ki lakást, akiről gyaníthatóan tudták, hogy „nincs joga bérelni az Egyesült Királyságban”, akkor akár 5000 font bírsággal is sújthatók.

A főbérlők szövetségének tagjai szerint nem adtak számukra útmutatást arról, hogy az uniós polgárok lakhatási joga hogyan alakul és hogy a brexit után hogyan kell ellenőrizni a bérleti jogot.

Ugyan a Brit Legfelsőbb Bíróság márciusban az Európai Emberi jogi Konvencióval ellentétesnek minősítette a brit irányelvet, mindez nem jelenti azt, hogy a lakást bérlő uniós polgárok fellélegezhetnének.

A főbérlők érdekvédelmi szervezetének felmérése szerint a lakástulajdonosok egyötöde vonakodik uniós polgárnak kiadni a lakását a törvény miatt, és arányuk várhatóan emelkedhet a brexit után.

David Smith, a szövetség politikai igazgatója megjegyezte: „a főbérlők és ingatlanosok nem határőrök. Nem lehet elvárni tőlük, hogy tudják, kinek van joga itt élni. A kormánynak világos útmutatást kell kiadnia. Ha ez nem történik meg, akkor a főbérlők egyre kevésbé akarnak majd lakást kiadni nem brit állampolgároknak, mert félnek a jogi eljárástól”.

Ez megnehezítheti az EU-s állampolgárok életét – tette hozzá.

A bérleti szerződés éves megújítása során az utóbbi években valóban felkérik a bérlőt, mutasson be dokumentumot, amely igazolja, hogy joga van Nagy-Britanniában élni. Sok uniós polgár számára ez aggodalmat okoz – miért kell a még Uniós tag Nagy-Britanniában külön igazolni a jogukat, esetleg olyan emberek felé, akik nincsenek tisztában az uniós szabad mozgás jogával, vagy azzal, hogy mely országok az Unió tagállamai és akik nem is hivatalos személyek.

A brit kormány azzal igyekszik megnyugtatni az itt élő uniós polgárokat, hogy aki már 5 éve tartózkodik a szigetországban, letelepedési státuszért folyamodhat. Ellentmondó hírek jelentek meg azonban arról, hogy ezért mikortól lehet folyamodni és hogy fizetni kell érte vagy ingyenes-e.

A jelenlegi szabályozás szerint 2020-ig kell folyamodniuk a jogért, ha az ország - akár már most pénteken – alku nélkül kilép az EU-ból, és 2021 júniusáig abban az esetben, ha megállapodás alapján, egy átmeneti időszakot magába foglalva történik meg a brexit.

A törvény szerint a főbérlőnek a brit belügyminisztérium oldalán kell ellenőriznie az EU-s polgár letelepedési státuszt igazoló hivatkozási számát, amit sokat újabb szándékos akadálynak tartanak.

A brit belügyi tárca szerint azonban „a főbérlőknek nem kell különbséget tenniük a korábban és az esetleges átmeneti időszakban érkezett uniós bérlők között és nem kell visszamenőleg ellenőrizniük senkit”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×