eur:
397.2
usd:
356.63
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Pixabay

Brexitügyi útmutatót adott ki az EU

Az Európai Bizottság a tartózkodási jogról, a társadalombiztosítási jogosultságról, az adatvédelemről, a gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről, a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről szóló, valamint a halászatot érintő gyakorlati iránymutatást adott ki a tagállamoknak arra az esetre, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyná el az Európai Uniót - jelentette be a brüsszeli bizottság szerdán.

Az iránymutatások célja biztosítani az uniós és nemzeti rendkívüli intézkedések zökkenőmentes gyakorlati végrehajtását, amennyiben az Egyesült Királyság április 12-én vagy későbbi időpontban megállapodás nélkül lép ki az unióból.

A szöveg egyebek mellett rögzíti, hogy az unióban jogszerűen tartózkodó brit állampolgárokat a kilépést követően is jogszerűen maradhatnak az EU-tagországban. Az EU a kölcsönösség alapján ugyanilyen megközelítést vár az Egyesült Királyságtól - tette hozzá a brüsszeli közlemény.

Leszögezték, a bel- és igazságügy területén az együttműködésnek a nemzetközi és nemzeti jogon alapuló - alternatív - keretekre és együttműködési mechanizmusokra kell épülnie.

Hiány lehet bizonyos gyógyszerekből

Azt is közölték, hogy a felkészülési intézkedéseknek köszönhetően az Egyesült Királyság kilépése miatt érintett gyógyszerek zöme várhatóan megfelel majd az uniós jogszabályoknak a kilépés után is. Lehetséges azonban, hogy egyes gyógyszerek és orvostechnikai eszközök megfelelését nem sikerül időben biztosítani, ezért egyes termékek tekintetében fennáll a hiányhelyzet kockázata. Ennek elkerülése érdekében az uniós bizottság együtt fog működni az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a nemzeti gyógyszerészeti hatóságokkal az esetleges problémák kezelése érdekében.

Megállapodás nélküli kilépés esetén nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések, attól az időponttól kezdődően az unió egyetlen, a tagországaira vonatkozó jogszabálya sem alkalmazható többé az Egyesült Királyságra. London és az unió kapcsolatait a nemzetközi közjog - egyebek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai - szabályozzák majd. A brit állampolgároknak az Európai Unió határain ellenőrzésen kell átesniük - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×