eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Létezik egy kilencedik bolygó a Naprendszerben

A Naprendszerben létezhet egy kilencedik bolygó, amely tízszer nagyobb a Földnél és a Neptunuszon túl kering - közölték amerikai csillagászok az Astronomical Journal című folyóiratban szerdán megjelent tanulmányukban.

Számítógépes szimulációk szerint a titokzatos bolygó, ha létezik, mintegy hússzor távolabb keringhet a Naptól, mint a Föld, elegendő távolságra ahhoz, hogy 10-20 ezer évbe teljen, mire megkerüli a Naprendszer központi csillagát.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) két kutatója, Mike Brown és Konstantin Batygin szerint a gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni, de véleményük szerint öt éven belül felfedezik. A szakemberek azért is döntöttek most az eredményeik közlése mellett, hogy az amatőr csillagvadászok is beszálljanak a keresésbe.

"Maradhattunk volna csendben, azzal töltve a következő öt évet, hogy magunk fürkésszük az égboltot, remélve, hogy rátalálunk. De inkább találja meg valaki előbb, mint én utóbb" - mondta a csillagász Mike Brown, aki annak idején kulcsszerepet játszott a Pluto leminősítésében törpebolygóvá. A szakember azonban most leszögezte, a kilencedik planéta esetében nem lesz bolygó-státusz vita.

"Több mint 150 év után először, erős bizonyíték van arra, hogy a Naprendszer bolygóinak száma nem teljes" - mondta Batygin, a Neptunusz, mint a nyolcadik bolygó felfedezésére utalva.

A kutatók arra a tényre alapozták elméletüket, hogy a Naprendszer külső, fagyos részén lévő Kuiper-öv hat objektumának mozgását a jelek szerint egy valódi bolygó gravitációs ereje befolyásolja. Jó egy évtizeddel ezelőtt Brown felfedezte ennek a hat égitestnek az egyikét, a Szedna törpebolygót. "Ez most egy jóslat. Amit találtunk, az a Naprendszer peremén rejtőzködő kilencedik bolygó gravitációs kézjegye" - mondta Batygin.

A kutatók szerint attól függően, hogy épp hol jár tojásdad keringési pályáján, űrtávcsőre, vagy, ha épp közelebb van hozzánk, akkor egy jó udvari teleszkópra van szükség a kilencedik bolygó létezésének megerősítéséhez. A Földnél tízszer nagyobbnak vélt titokzatos planéta, amelynek gyűrűi és holdjai is lehetnek, a becslések szerint 20-100 milliárd mérföldre van bolygónktól.

A Naprendszerünkben legutóbb felfedezett valódi bolygó a Neptunusz volt 1846-ban. Az 1930-ban felfedezett Pluto egykor a kilencedik bolygó volt, ám ma már a Kuiper-öv törpebolygójaként tartják számon. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondája tavaly júliusban minden eddiginél közelebb jutott a Plutóhoz.

Az űreszköz sajnos épp ellenkező irányban fürkészi az univerzumot, így nem tud segédkezni a kilencedik bolygó megtalálásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×