eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Tudományos szenzáció Magyarországon: új ásványt fedeztek fel - képek

Új ásványt fedeztek fel Magyarországon, amelyet Koch Sándor nemzetközi hírű ásványtanprofesszorról "kochsándoritnak" neveztek el. A jelenlegi Magyarország területén új ásványra korábban még nem bukkantak. Sajó István, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa az InfoRádiónak elmondta: 4.200 ásvány ismert a világon, ez a szám évente 40-50-nel emelkedik.

Magyar mineralógusok új ásványt fedeztek fel és írtak le tudományos módszerekkel.

Az ásványt Koch Sándorról, a Szegedi Egyetem egykori nemzetközi hírű ásványtani professzoráról "kochsándoritnak" nevezték el - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

Sajó István közölte: az ásványt Kövecses-Varga Lajos, a siófoki Kárpát- medence ásványai múzeum és kiállítóhely vezetője találta meg.

Az új ásványt Sajó István, illetve Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének vezetője, egyetemi docens írta le.

Az ásvány a mányi szénbánya meddőhányóján került elő 2004-ben.

A tudományos feldolgozás után az értekezést 2005-ben nyújtották be elfogadásra a Nemzetközi Ásványtani Szövetség Új Ásványok és Ásványnevek Bizottságához, majd a hivatalos elfogadást követően a kanadai The Canadian Mineralogist című vezető szaklapban publikálták 2007 nyarán.

Sajó István elmondta, hogy a kochsándorit egy víztartalmú kalcium-alumínium-karbonát.

Gyakori ásványi elemekből áll, ennek ellenére máshol a világon nem képződött - tette hozzá.

Más a kristályszerkezete és a kémiai összetétele, mint a hasonló ásványoknak. A kochsándorit a dresserit nevű ásványhoz áll közel rendszertanilag. A rokon ásványokat Kanadában vagy Ausztráliában írták le.

A kochsándorit hófehér, 0,5-1,5 millimétert elérő, tűs kristályokból felépülő, selyemfényű, gömbös halmazokként fordult elő a Tatabányai-szénmedencéhez tartozó mányi széntelepen.

A szénbánya meddőhányóján 2007 tavaszáig volt lehetőség gyűjtésére, ám a meddőhányó rekultiválása után nincs esély több példány megszerzésére. Közel ezer kisméretű példány került elő.

A Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa kifejtette, hogy jelenleg 4.200 ásványt ismerünk, és évente negyven-ötven újat találnak a kutatók.

Korábban több magyar tudósról is elneveztek ásványokat, például Krenner Józsefről és Klebelsberg Kunóról.

{{keretes_cim}}

Koch Sándor apja is ásványtantanár volt, tőle kapta első ásványát, amely megalapozta későbbi, hatalmas ásványgyűjteményét. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett diplomát, majd a Nemzeti Múzeum Ásványtárához került, amelyet világszínvonalra emelt. Két évig a bécsi Természettudományi Múzeumban dolgozott. A szegedi egyetem 1940-es megalakulása után az ásvány-kőzettani tanszék vezetésével bízták meg. Fő kutatási területe a hazai bányák és ásványlelőhelyek ásványvilága volt. Jelentős könyveket írt, és szakfolyóiratot indított, amely ma is létezik. Nevét viseli a szegedi egyetem általa megalapozott ásványgyűjteménye. 1983-ban hunyt el.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×