eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
HASBAYA, LEBANON - SEPTEMBER 15: Dozens of families leave the border village of Al Wazzani in southern Lebanon, taking their belongings with them, after the Israeli army dropped leaflets ordering the evacuation of the village, in Hasbaya district of Nabatieh Governorate, Lebanon on September 15, 2024. (Photo by Ramiz Dallah/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu

Százával menekülnek a családok Bejrút elővárosaiból a bombázások elől

Az izraeli hadsereg szólította őket föl távozásra. Civil épületeket is lőnek, mert azt feltételezik, hogy a Hezbollah fegyverraktárnak, parancsnoki központnak használja azokat.

Az izraeli hadsereg szombaton is folytatta Bejrút déli elővárosainak, a Hezbollah síita milícia fellegvárának ostromát.

Szombat hajnalban a Hezbollahhoz kötődő al-Manar helyi csatorna egymást követő rajtaütésekről számolt be, amelyek a déli elővárosok legalább öt negyedét vették célba.

Több száz, autókba zsúfolt család menekült el sietve a környékről, miután az izraeli hadsereg evakuálásra szólított fel. Az éjszaka közepén forgalmi dugók alakultak ki a főváros utcáin, amelyek ilyenkor általában kihaltak, és az áram hiánya miatt sötétségbe borultak.

Az izraeli hadsereg a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy péntek este újabb csapásokat hajtott végre Bejrút térségében, olyan polgári épületeket célozva, amelyek állítása szerint fegyverraktáraknak, lőszergyáraknak és a Hezbollah parancsnoki központjainak adtak otthont.

Az iszlamista mozgalom cáfolta, hogy fegyverraktárak lennének a lakóházakban.

Izrael korábban jelezte, hogy a Hezbollah főhadiszállását bombázta a térségben. Több izraeli televíziós csatorna szerint a Hezbollah vezetője volt a csapás célpontja.

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán bejelentette, harci gépei a bejrúti repülőtér környékén igyekeznek megakadályozni, hogy Irán a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokat szállítson oda. Azt is közölte, hogy csapásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen a dél-libanoni Szúr térségében és a keleti Bekaa régióban, a Hezbollah másik fellegvárában.

A Hezbollah szombaton bejelentette, hogy rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre, ez volt az első támadása azután, hogy az éjszaka folyamán intenzív izraeli csapások érték Bejrút déli külvárosait. Az Irán-barát mozgalom közleményében azt írta, hogy Fadi-1 típusú rakétákkal vette célba az észak-izraeli Kabri kibucot, válaszul Izrael "barbár" támadásaira, amelyeket "városok, falvak és civilek" ellen intézett Libanonban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×