eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Unsplash

Fontos figyelmeztetést kaptak a hazai autósok

A szakértő azt tanácsolja, hogy még a tapasztaltabb sofőrök is fontoljanak meg pár pár óra gyakorlást egy oktatóval, rossz időben, hogy kellőképpen felkészültek legyenek az őszre és a télre.

Kapitány Tibor vezetéstechnikai oktató szerint az egyik legnagyobb kihívás az időjárási viszonyok gyors változása. Ősszel a korai reggeli fagyok, a köd és a lehullott nedves falevelek teszik csúszóssá az utakat. Télen a hó, a jég és az eső kombinációja még komolyabb próbatételt jelent - írja a hirado.hu. A szakértő úgy fogalmazott:

"az utak sokkal veszélyesebbé válnak, hiszen a tapadás csökken, és a vezetők nehezebben reagálnak a váratlan helyzetekre."

Gondot okozhat a látási viszonyok megváltozása is. Az őszi köd és a korai sötétedés, télen pedig a hóesés és a havas, jeges utak miatt a látótávolság drasztikusan csökkenhet. "A nap állása mindenféleképpen megnehezíti a vezetést. A munkába bemenetelkor, illetve munka után, hazafelé már alacsonyabban van a nap, mint nyáron. Ez befolyásolja, hogy mennyit látunk az útból, ezért ilyenkor a napszemüveg az egyik legfontosabb biztonsági eszköz az autóban még a hidegebb hónapokban is" - mondta Kapitány Tibor, hozzátéve, hogy esős időben fontos az ablaktörlők jó állapota is, de érdemes indulás előtt is letörölni az autó ablakait, hogy tovább javítsunk a látási viszonyokon.

A sofőröknek előre kell gondolkodniuk és tervezniük. Alkalmazzák a defenzív vezetést, vagyis kombinálják a fokozott figyelmet a megfelelő sebesség megválasztásával. Mindig tartani kell egy nagyobb követési távolságot, mivel a fékút csúszós útfelületen jelentősen megnő. Ködben használjuk a ködlámpákat, de csak akkor, ha valóban indokolt. Esőben és hóban az egyik legfontosabb dolog, hogy elkerüljük a hirtelen manővereket - írja a lap.

"Az aquaplaning, vagyis a vízen való felfutás elkerülése érdekében mindig csökkentsük a sebességet, és kerüljük a mélyebb vízrétegeket"

- tanácsolja a vezetéstechnikai szakértő, aki szerint a hidegebb hónapokban az egyik legfontosabb dolog a megfelelő abroncsok használata. A téli gumik nemcsak a havon és jégen, hanem alacsony hőmérsékleten is jobb tapadást biztosítanak. Hangsúlyozta továbbá a szélvédő tisztaságának és az ablaktörlők minőségének fontosságát, hiszen ha a sofőr nem lát jól, nem tud úgy reagálni a közlekedési helyzetekre.

Kapitány Tibor a télre való felkészülést is hangsúlyozta a lapnak: "Ellenőrizzük a fékrendszert, az akkumulátort és a folyadékszinteket. A hűtőfolyadék és az ablakmosó folyadék fagyálló legyen. A gumiabroncsok állapotát is rendszeresen ellenőrizzük, amint a hőmérséklet tartósan 7 °C alá csökken, érdemes téli gumikra váltani".

A vezetéstechnikai oktató a tapasztaltabb vezetőknek is ajánlja, hogyha tehetik, néhány évente menjenek el oktató segítségével rossz időjárási körülmények között vezetni, hogy felkészüljenek az időszakra. A szakember azt tanácsolja, hogy a következő felszerelések mindig legyenek nálunk:

  • jégkaparó és hókefe,
  • zseblámpa és tartalék elem,
  • takaró,
  • vészvillogó és elakadásjelző háromszög,
  • telefontöltő.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×