eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
New York, 2012. február 13.2011. július 13-i felvétel a Moodys amerikai hitelminősítő New York-i székházán látható emblémáról. A Moodys 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Izrael már nem "elsőrendű" a Moody'snál

A hitelminősítő már nem számít arra, hogy a katonai konfrontáció a belátható jövőben véget ér.

Megvonta Izraeltől az elsőrendű "A" államadósosztályzatot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy jelentősen erősödött és nagyon magas szintre emelkedett a geopolitikai kockázat, és ennek már negatív következményei vannak Izrael rövid- és hosszútávú hitelképességére.

A Moody's közölte, hogy az eddigi "A2"-ről két fokozattal "Baa1"-re rontotta Izrael hosszú és rövid futamidejű, devizában és helyi valutában denominált szuverén kötelezettségeinek besorolását.

A cég az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Izrael elsőbbségi devizaadósság-kibocsátásainak minősítését ugyanakkor a Moody's továbbra is a lehetséges legjobb, "Aaa" szinten tartja nyilván, tekintettel arra, hogy e kibocsátások tőke- és kamattörlesztési kötelezettségei mögött az amerikai kormány visszavonhatatlan, igény szerinti garanciavállalása áll.

A Moody's az e garantált körön kívüli szuverén kötelezettségek leminősítésének indoklásában kiemelte, hogy Izrael gazdaságát a korábban vártnál tartósabban meggyengíti a katonai konfliktus, és a múltbeli katonai konfrontációk utáni időszakoktól eltérően a cég már nem számol gyors és erőteljes gazdasági kilábalással.

A késedelmes és lassabb gazdasági fellendülés - az elhúzódó és kiszélesedő katonai műveletekkel együtt - hosszabb ideig tartó hatást gyakorol majd az izraeli közfinanszírozásra, és emiatt a cég korábbi előrejelzéseihez képest még távolabbiakká váltak a közadósságráta stabilizálódásának kilátásai - fogalmaz elemzésében a Moody's Ratings.

A rontott osztályzatra változatlanul érvényben hagyott negatív kilátás az indoklás szerint azt tükrözi, hogy a Moody's megítélése szerint

az új "Baa1" besorolást is lefelé ható kockázatok terhelik.

A hitelminősítő úgy fogalmaz, hogy ha súlyos mértékben eszkalálódik Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita milícia konfliktusa, az a jelenleginél is markánsan alacsonyabb izraeli államadósbesorolás megállapítását indokolná.

Továbbra is alacsony, de változatlanul fennáll a kockázata egy olyan, még szélesebb eszkaláció kockázata, amelynek már Irán is részese lenne - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint az izraeli biztonsági helyzetet és a gazdaság hosszabb távú növekedési kilátásait terhelő bizonytalanságok sokkal nagyobbak annál a szintnél, amely a cég által a "Baa" osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósokra tipikusan jellemző.

A Moody's közölte: most már nem szerepel alapeseti előrejelzési fogatókönyvében az a várakozás, hogy a katonai konfrontáció a belátható jövőben véget ér, sem az, hogy az izraeli gazdaság gyors és erőteljes fellendülésnek indul, ahogy ez a korábbi konfliktusok után történt.

A hitelminősítő ebben a környezetben az idei év egészére mindössze 0,5 százalékos növekedést vár az izraeli gazdaságban, 2025-re szóló, 4 százalékos növekedést valószínűsítő eddigi előrejelzését pedig 1,5 százalékra rontotta.

Mindezek alapján a Moody's azzal számol, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért izraeli államadósságráta 70 százalék közelébe emelkedik. A cég korábbi prognózisában 50 százalék környékére csökkenő izraeli államadósságráta szerepelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×