eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Sokkolta az orvosokat a halálozási arány

Meglepő eredményt hozott a michigani orvosok kutatása: kiderült, hogy a szív- és vesebetegség szorosan összefügg, az egyik szerv károsodása gyorsítja a másik állapotának romlását. Az eredmény ismeretében korábban felismerhetőek és megelőzhetőek bizonyos betegségek.

A michinagi William Beaumont Kórház orvosai 50 ezer beteget vizsgáltak meg. Kutatásuk eredményeként sokkal hamarabb fel lehet ismerni a vesebetegséget: nem kell hozzá más, csak vér- és vizeletvizsgálat.

Az Egyesült Államokban krónikus betegségnek számít a vesebaj: becslések szerint 19 millió ember szenved benne, és sokan nem is tudják, hogy betegek. A kór ugyanis lassan alakul ki, és általában csak akkor ismerik fel, amikor a vese már erősen károsodott.

Évtizedenként megduplázódik

A betegség utolsó szakaszában a páciens állapota már gyorsan romlik. Az Egyesült Államokban 400 ezer ember szorul dialízisre, vagy veseátültetésre - és a számuk minden évtizedben megduplázódik.

A vesebetegséggel foglalkozó orvosoknak már korábban feltűnt, hogy pácienseik jelentős része szívrohamban hal meg, még azelőtt, hogy a vesebetegsége életveszélyessé válna.

Az összefüggés logikus, hiszen a magas vérnyomás és a cukorbetegség növeli a krónikus veseelégtelenség és a szívroham veszélyét. A mostani kutatás eredménye azonban túlmutat ezen a logikán, ugyanis kiderült: az összefüggés a két szerv között nem csak a betegeknél és időseknél figyelhető meg, hanem "sokkolóan fiataloknál" is.

Sokkoló a halálozási arány

A michigani orvosok 37 ezer viszonylag fiatal beteg veséjét vizsgálták meg - az átlagéletkor 53 év volt. Három mutatót vizsgáltak: azt, hogy a vese mennyire szűri a vért, a vizelet albumin szintjét és a vérszegénységet.

A három mutató rosszabbodása folyamatosan növelte a szívbetegségek veszélyét.

A halálozási arány viszont valósággal sokkolta az orvosokat. Arra számítottak, hogy ilyen korú betegeknél alacsony lesz az arány - ehelyett csak a vizsgálati időszakban - két és fél év alatt - 191 beteg halt meg; szinte mindegyiket a szíve vitte el.

A kutatás során figyelembe vették annak a bostoni vizsgálatnak az eredményét, amelyet 13 ezer szívbeteggel végeztek. Kiderült, hogy a szívbetegeknél kétszer nagyobb annak a veszélyes, hogy kilenc éven belül romlik a veseműködés.

Az eredmény segíthet abban, hogy korábban diagnosztizálják a betegséget. A kardiológusoknak például rendszeresen kell vesevizsgálatra küldeniük a betegeiket, a vesebetegeknek pedig a szívműködését kell fokozottabban figyelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×