eur:
395.57
usd:
356.69
bux:
72475.45
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Nyitókép: Unsplash

Gyors fordulat jelzi az élesedő küzdelmet Kína és az Európai Unió között

A kínai elektromos autók elleni büntetővámok újragondolását akarja Spanyolország és Németország. A nyáron az EU átfogó vizsgálatot jelentett be a kínai autógyárak piactorzító állami dotációjáról. Amire a kínaiak ellenvámokkal fenyegettek.

Úgy tűnik, bejött Kínának a manőver, hogy az addig az elektromos autói ellen hangosan felszólaló Spanyolországot célzott büntetővámokkal sújtsa. Pedro Sanchez kormányfő a kínai EV-gyártók ellen tervezett EU-s büntetővámok „újragondolására” szólított fel. Sanchez erről pekingi útján beszélt, ahol találkozott Hszi Csin-ping elnökkel.

„Nyersnek és őszintének kell lennem: újra kell gondolnunk, mindnyájunknak, nemcsak a tagállamoknak, de az Európai Bizottságnak is” – mondta. „Nem kell újabb háború, ez esetben kereskedelmi” – tette hozzá, amikor megkérdezték, hogyan fog országa szavazni a kérdésben az Európai Tanács e havi ülésén.

A kínaiak júniusban célzott lépéssel vizsgálatot jelentettek be az uniós húsimportra – mondván, hogy túlkapacitás alakult ki az európai termékekből.

A lépés úgy volt kalibrálva, hogy annak fő célpontja épp Spanyolország, Kína legnagyobb európai húsbeszállítója lett.

A spanyolok bár júliusban még a kínaiak elleni büntetővámokra szavaztak, gyorsan behúzták a kéziféket és elkezdtek arról beszélni, hogy kompromisszumra törekszenek. Most Sanchez miniszterelnök azt mondta, hogy „fair kereskedelmet” szeretne Kínával.

Az Ursula von der Leyen EU Bizottsági elnök által a kínai elektromoskocsi-gyártók ellen bejelentett vizsgálat 38 százalékos büntetővám kivetésével fenyegetett, mivel a kínai gyártók olcsóbban termelnek és alá tudnak vágni az európai autógyáraknak.

A kép azonban összetettebb. Például a megszorult és most gyárbezárásokat bejelentő Volkswagen félti a kínai piacot és az ottani gyárait, ezért nem akar konfrontációt.

Szeptemberben – minősített többséggel - már kötelező érvényű döntésről kell szavaznia az EU tagállamoknak. Igen esetén öt évre büntetővámot vetnek ki a kínai elektromos kocsikra.

Közben Németország már az első szavazáson is tartózkodott. Olaf Scholz kancellár a büntetővámok bírálója, üdvözölte Sanchez pálfordulását, mondván: „ezúttal egy irányba tartunk”. Megjegyzése előtt német diplomaták már jelezték: Berlin továbbra is tartózkodni fog a szavazáson, mivel vita van a kormányon belül (a külügyek és gazdasági tárca főnöke például támogatta a Kína elleni vámokat).

Sanchez pedig már azt mondja, hogy „hidakat kell építeni az EU és Kína közt – miközben a kereskedelemért felelős kínai kormányfőhelyettes, Vej Li Brüsszelben tárgyalt.

Sanchezt azt is motiválhatta, hogy egy kínai céggel szerződést kötöttek, amely egymilliárd dolláros beruházással hidrogénelőállító üzemet építhet Spanyolországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×