eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
hadihajó, hadiflotta,
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Kína tart a Tajvani-szorosnál tartózkodó német hadihajóktól

A Baden-Württemberg fregatt és egy kísérő ellátóhajó van a térségben.

Peking szombaton azzal vádolta meg Berlint, hogy növeli a biztonsági kockázatokat a Tajvani-szorosban, hogy két német hadihajó áthaladt a Tajvant Kínától elválasztó vízi úton.

Li Hszi, a kínai hadsereg keleti hadszíntéri parancsnokságának rangidős kapitánya és szóvivője egy nyilatkozatban hangsúlyozta: "A német fél magatartása növeli a biztonsági kockázatokat és rossz jelzéseket küld". Hozzátette, Peking csapatai a térségben "határozottan szembeszállnak minden fenyegetéssel és provokációval".

Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken megerősítette, hogy a Baden-Württemberg fregatt és egy kísérő ellátóhajó a szoros felé vagy azon keresztül halad.

Az Egyesült Államok és Kanada hadihajói az elmúlt hónapokban többször is áthaladtak a Tajvani-szoroson, ami arra késztette a kínai hadsereget, hogy "készültségi állapotot" rendeljen el.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Berlin 2021-ben indította el a német haditengerészet első misszióját az ázsiai-csendes-óceáni térségbe a 2000-es évek eleje óta, anélkül, hogy megközelítette volna a Tajvani-szorost. Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg tengeri és légi erőket küldött a német hajók "megfigyelésére és figyelmeztetésére".

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×