eur:
394.74
usd:
356.31
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Az algériai Imane Helif (j), miután az olasz Angela Carini (b) feladta a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívótornája 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében vívott mérkőzést az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén. Helifet a 2023-as világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárták.
Nyitókép: MTI/AP/John Locher

Kovács Kokó István száll szembe a vitatott nemű algériai ökölvívónővel

Magyar javaslat készül az Imane Heliféhez hasonló ügyek rendezésére, Kovács Kokó István dolgozik rajta.

Kovács Kokó Istvánt kérte fel Fürjes Balázs, hogy segítsen neki és a magyar olimpiai családnak olyan szabályozási javaslatot alkotni, amely, ha valamely ökölvívó nemével kapcsolatban kétely merül fel, objektív módon alkalmas azt eloszlatni. A NOB magyar tagja szerint a párizsi olimpia női ökölvívótornája után történtek miatt módosítani kell a szabályokat, hogy az olyan versenyzők, mint az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Jü-tin ne élvezhessenek előnyt a többi indulóval szemben.

A hvg.hu elérte Kovács Istvánt, aki elárulta, örömmel vállalta el felkérést, és már el is kezdett dolgozni rajta. Azt mondta, átfogó, az olimpiai mozgalomra is alkalmazható javaslatot terveznek, amely az ökölvívásból ered, hiszen a konkrét esetek ott fordultak elő.

Maga a NOB nem szabályozza a nem megállapításának kérdését, az erre vonatkozó szabályokat az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségeinek kell kialakítaniuk. Ezek határozzák meg például, hogy az interszex versenyzőknek milyen szinten kell tartaniuk szervezetükben a tesztoszteron mennyiségét annak érdekében, hogy a nők mezőnyében indulhassanak, vagy hogy engednek-e, és ha igen, milyen feltételekkel, indulni transz versenyzőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 21:02
×
×
×
×