eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Ahol szédülnek a focisták, ott nem lehet meccs

Mégis lehet magaslati pályákon nemzetközi futballmeccseket rendezni, ha nem is túl magasan. Így döntött a FIFA, miután négy, magasan fekvő latin-amerikai ország kampányt indított a szövetség által bejelentett tilalom ellen.

A hazaiak jobban bírják a futást a ritkább magaslati levegőn, és ez veszélyezteti a vendégek egészségét - érvelt a FIFA, amikor megtiltotta, hogy a tengerszint felett 2500 méterrel fekvő pályákon nemzetközi meccseket rendezzenek.

A tilalom azonban kiváltotta Bolívia, Kolumbia, Equador és Peru dühét, mert náluk ennél magasabban találhatóak a stadionok.

Az egyik leghangosabb tiltakozó, Evo Morales bolíviai elnök, tüntetően 3600 méter magasan fekvő elnöki palotája előtt futballozott.

Õ azonban továbbra is bosszús marad, mert Sepp Blatter, a FIFA elnöke azt mondta: a korábbi 2500 méter helyett 3000 méteren húzzák meg a tűréshatárt. Azaz, Kolumbia és Equador fővárosában így már lehet vb-selejtezőket játszani, Bolíviában és Peruban pedig még mindig nem.

Hozzá lehet szokni

A FIFA különböző szakértői véleményeket hallgatott meg, a dél-amerikai futballszövetség, a Comnedbol andoki országokat képviselő orvosai szerint a magaslati pálya nem jelent egészségügyi kockázatot, ha a vendégcsapat néhány napot elölt azzal, hogy hozzászokjon a ritkább levegőhöz. Mások szerint viszont szédülést, fejfájást, fáradságot és aluszékonyságot vált ki a szokatlan környezet.

Annak ellenére, hogy az Andok-hegység országai szomszédjaikat, az alacsonyabban fekvő Argentinát és Brazíliát vádolták azzal, hogy az eredeti tilalom érdekében lobbiztak, ezek most a tiltakozók pártját fogták.

A FIFA október 25-én még egyszer tárgyal a kérdésről. Csütörtökön pedig Sepp Blatternek valószínűleg kellemetlen perceket fog okozni, amikor személyesen kell majd elmagyaráznia Morales bolíviai elnöknek, hogy La Paz miért nem lehet vb-selejtező színhelye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×