eur:
400.6
usd:
368.08
bux:
74844.5
2024. október 16. szerda Gál
Brit és európai uniós zászlók a brit parlamentnél Londonban 2019. október 19-én. Az alsóház rendkívüli ülésén 322-306 arányban elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása a megállapodás jogi szövegének törvénybe iktatásáig.
Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

Gálik Zoltán: az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának szüksége van egymásra

A brit külügyminiszter is részt vett az Európai Unió külügyminisztereinek értekezletén hétfőn Luxemburgban, és rendszeres egyeztetésekben állapodott meg az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Ezzel új alapokra helyeződhet az unió és Nagy-Britannia kapcsolata. Minderről Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kérdezte az InfoRádió.

A nyáron hatalomra került munkáspárti kormány megígérte, hogy újraindítja a kapcsolatokat az Európai Unióval. Ennek több lépése is lehet, például a külpolitikai és a biztonságpolitikai együttműködés, majd esetlegesen egy biztonságpolitikai megállapodás aláírása is – fogalmazott az InfoRádióban Gálik Zoltán.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense emlékeztetett, a külügyminiszteri részvétel az Európai Unióban nagyon egyedi, a brexit óta csak egyszer vett részt brit kormányfő, illetve külügyminiszter az Európai Unió intézményi találkozóin, az ukrán háború kezdetekor. Gálik Zoltán szerint a fő cél az, hogy olyan keretegyezményt sikerüljön aláírni, amellyel részben a NATO, részben pedig az Európai Unió állandó együttműködésén keresztül sokkal szorosabb kapcsolat alakuljon ki az EU és Nagy-Britannia között.

"Ezzel adós mind az Egyesült Királyság, mind Európa, hiszen a brexitnek része volt egy ilyen együttműködési megállapodás is" – emelte ki Gálik Zoltán, és hozzátette: "Az Egyesült Királyság a brexittel kivált azokból az európai biztonságot és védelempolitikát érintő együttműködésekből, amiknek korábban része volt, de a brit hadiipar meghatározó még mindig az európai térségben, sőt globálisan is, és nagyon jól beágyazott az Egyesült Államok védelmi ipari együttműködéseibe."

Mint fogalmazott:

az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának szüksége van egymásra.

Már 2022-ben megindultak az erről szóló tárgyalások, mert az unió jelezte, hogy szívesen venné, ha a britek visszalépnének a hadiipari együttműködésbe, ami a strukturált együttműködésen belül egyébként számos különböző projektben megnyilvánul – emlékeztetett a Corvinus docense.

Gálik Zoltán felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az Egyesült Királyság és az európai országok között létezik ilyen együttműködés, hanem az Egyesült Államok, Kanada és Norvégia is részt vesz bizonyos programokban.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az EU vámuniójához ugyanakkor nem kíván közeledni most sem az Egyesült Királyság. A brexit egyik üzenete az volt, hogy önálló kereskedelempolitikával a globális nyitás jegyében másfajta politikát fognak kialakítani, és nagyon határozottan jelezte a Munkáspárt, hogy ebben a kormányzati ciklusban kereskedelmi együttműködést nem szeretne aláírni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×