eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Two young women working and used computer, working concept.r
Nyitókép: Watchara Piriyaputtanapun/Getty Images

Wales is kipróbálhatja a négynapos munkahetet

A produktivitás mellett az egészségnek is jót tehet a kezdeményezés várakozásaik szerint.

A jövő generációiért felelős walesi biztos azt ígéri a kísérlettel kapcsolatosan, hogy növeli a produktivitást, jobb munka–magánélet-egyensúlyt biztosít, csökkenti az ország karbonlábnyomát és még 38 ezer munkahelyet is teremt. Sophie Howe szerint a pandémia emberek lelki egészségére gyakorolt hatása megmutatta, hogy ennek a változásnak most van itt az ideje.

"Az elmúlt száz évben mit sem változott a munkával töltött idő mennyisége, itt az idő vitát nyitnunk arról, hogy eljött-e a változás ideje. Nagy kihívások elé nézünk a jövőben, rá kell jönnünk, hogyan viseljük egy öregedő társadalomban szeretteinknek gondját, és miként oldjuk meg a mentális egészséggel kapcsolatosan gyülekező gondokat. Szerintem az erről a kérdésről folytatott beszélgetések is a megoldás részét képezhetik majd" – mondta el a biztos a Euronewsnak.

Még csak javaslat

A terv szerint a négynapos munkahetet fizetéscsökkentés nélkül vezetnék be a közszférában: itt dolgozik a walesiek negyede. Jellemző rájuk, hogy többször jelentenek beteget, mint a magánszféra dolgozói, ennek okai közt pedig

a stressz, a túlóra és a gyenge mentális egészség húzódnak meg.

A walesi kormány a magánszférát is biztathatná a terv szerint a változás bevezetésére, és együtt dolgozna szakszervezetekkel is a munkaórák csökkentésének érdekében. A kísérlet egymilliárd fontba kerülne, amennyiben a walesi kormány elfogadná Howe javaslatát – erre nincs kötelezettsége.

A walesi embereknek tetszene a megoldás

"Felismerjük a rövidebb munkahétben rejlő potenciális előnyöket, és néhány walesi vállalkozás máris kifejezte érdeklődését az ebbe az irányba való elmozdulás iránt. Figyelembe vesszük a más országokban megvalósuló kísérleti projektek előrehaladását, és megvizsgáljuk, hogy Wales milyen tanulságokat vonhat le belőlük" – mondta a kormány szóvivője a The Guardiannek.

Közvélemény-kutatás szerint

a walesiek többsége támogatná a tervet,

igaz, azzal kapcsolatban felmerült az érv, miszerint nem adhat megoldást minden szektor problémáira.

Izlandon siker volt

Spanyolország és Új-Zéland is érdeklődik a modell iránt, Izland pedig két kísérletet folytatott is a közszféra bevonásával: azok végeztével a részt vevők

jobb mentális egészség mellett ugyanolyan vagy még jobb produktivitást mutattak.

Ezeknek a kísérleteknek van is üzenete a walesi kezdeményezés számára.

Az izlandi négynapos hetet célzó kísérletek a nagy munkaterhelésű és stresszes osztályokon dolgozókra összpontosítottak, ahol a többletszabadság nagyobb valószínűséggel éreztette hatását. Az izlandi tisztviselők együttműködtek az ország szakszervezeteivel is: ez 2019-ben komoly változáshoz vezetett, amikor is az izlandi szakszervezetek új kollektív szerződést tárgyaltak az ország vállalkozói szövetségével, ez pedig megnyitotta a munkahét szélesebb körű lerövidítésének lehetőségét.

Az északi ország tisztviselői azonban lekicsinyelték a lépés hatását, az egyik szakszervezeti vezető szerint ez "nem nagy győzelem", mert nem tartalmaz garanciát a munkahét lerövidítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×