eur:
392.88
usd:
363.06
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Berlin, 2018. július 2.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakcióülésén a parlament berlini épületében, a Reichstagban 2018. július 2-án. A CDU és a CSU között vita van a bevándorlás kezelésének kérdésében. (MTI/EPA/ Clemens Bilan)
Nyitókép: Clemens Bilan

Kiegyezett Angela Merkel a belügyminiszterével

A német kancellár szerint sikerült jó kompromisszummal véget vetni véget vetni a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió hetek óta húzódó vitájának.

A megállapodás értelmében tranzitzónákat létesítenek Németországban az osztrák határ mentén, ahol a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkezőket szállásolják el, és ahol várniuk kell amíg a hatóságok gyorsított eljárással eldöntik, hogy jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására. Ha pedig kiderül róluk, hogy más más uniós országban regisztrálták őket, akkor ezekből a zónákból kényszerülnek távozásra Németországból.

A késő éjszakába nyúló megbeszélés végén a kancellár hangsúlyozta, sikerül elkerülni a határellenőrzés bevezetését, amely ellenkezik a schengeni megállapodással.

A hétfő délután kezdődött és késő éjjel véget ért tárgyalás végül áttörést hozott és – legalábbis egyelőre – feloldotta a berlini koalícióban résztvevő két kereszténypárt között kirobbant viszályt. Hétfőre virradóra már szóba került a csupán Bajorországban működő Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehofer lemondása mind belügyminiszteri, mind pártelnöki tisztségéről, ami kormányválsághoz vezetett volna.

Tegnap a két testvérpárt elnöksége előbb együttes ülésen közelítette a nézeteket, majd közvetítőként bekapcsolódott Seehofer hivatali elődje a bajor tartományi kormány élén, valamint a szövetségi parlament elnöke is. Késő délután Angela Merkel és Horst Seehofer szűkkörű megbeszélésre ült össze, amelynek végén sikerült a kancellár által jónak minősített kompromisszumban megállapodni. Mint Angela Merkel kifejtette, az uniós partnerekkel egyetértésben, nemzeti eszközökkel fogják korlátozni és szabályozni a menekültek ügyét. Erre szolgálnak majd az osztrák határ mentén létesítendő tranzitövezetek, ahol a már más uniós országokban regisztrált migránsokat fogják elszállásolni, amíg visszaküldésükre sor kerülhet abba az országba, amelynek területén először léptek az Európai Unió földjére, de itt intézik majd gyorsított eljárással a menekültkérelmeket is. A terv három évvel korábban már napirenden szerepelt, akkor azonban a szociáldemokrata külügyminiszter, Sigmar Gabriel ellenállásán meghiúsult.

Az ellenzéki Baloldali Párt, valamint a Zöldek szóvivője máris élesen bírálta a kompromisszumot,

megállapítva azt is, hogy több hetes vérre menő viták és az egész Európai Unió működését visszavető politikai bénultság után egy úgymond levitézlett elképzeléssel hidalták át a két kereszténypárt között a migránskérdésben már évek óta újból és újból fellángoló torzsalkodást. Utaltak arra is, hogy ennek során a Keresztényszociális Unió vezetői kormányválságtól sem riadtak vissza, annak érdekében, hogy a menekült-ügyben elfoglalt álláspontjuk rendíthetetlen hangoztatásával minél több szavazót próbáljanak maguk mellé állítani az október közepén esedékes bajorországi tartományi választás előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×