eur:
394.82
usd:
365.49
bux:
71445.84
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Berlin, 2018. július 2.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakcióülésére érkezik a parlament berlini épületében, a Reichstagban 2018. július 2-án. A CDU és a CSU között vita van a bevándorlás kezelésének kérdésében. (MTI/EPA/Filip Singer)
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Merkel: kemény küzdelem volt, de jó megállapodás született

Kemény küzdelemmel és nehéz napok után jó kompromisszummal zárja le a menekültügyi szabályozás körüli vitáját a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) - mondta Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke hétfő este Berlinben.

A CDU székházában tartott tanácskozás után tett nyilatkozatában a megállapodás tartalmáról elmondta, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki az Európai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat.

Egyben fokozzák az együttműködést az EU-s társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

Így sikerül megőrizni "a partneri szellemiséget az EU-ban, és tenni egy döntő lépést a másodlagos migráció (a regisztrált menedékkérők EU-n belüli mozgása) rendezésére és irányítására" - mondta a kancellár.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem hagyják magukat a kis benzinkutasok – Van eszközük a kormánnyal szemben

Nem hagyják magukat a kis benzinkutasok – Van eszközük a kormánnyal szemben

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy ismét forrósodik a helyzet az üzemanyagpiacon. A kormány figyelmeztette a kiskereskedőket, hogy az árak magasabbak, mint a régiós átlag, és jó lenne elkerülni a további intézkedéseket. Vendégünk volt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A második részben Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével azt vizsgáltuk, hogy miként fejlődtek a magyar megyék a kétezres évek óta, mekkora Budapest előnye a vidékkel szemben, és valóban jó-e az, ha az iparra helyezzük a hangsúlyt a szolgáltatásokkal szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×