eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Sarkozy beállt Macron mögé

Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő a centrista Emmanuel Macron támogatására kérte a franciákat az elnökválasztás második fordulójában, mert szerinte a szuverenista "Marine Le Pen megválasztása és a programjának végrehajtása nagyon súlyos következményekkel járna" Franciaország és a franciák számára.

Az exelnök a Facebookon közzétett közleményében leszögezte, hogy

nem áll szándékában visszatérni a politikai életbe, de összefogásra kérte a jobboldalt és a politikai centrumot.

A volt jobboldali elnök szerint a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének bejutása a május 7-i második fordulóba "politikai földrengést" jelent.

Nicolas Sarkozy jelezte, hogy bár Emmanuel Macront támogatja "a felelőssége" tudatában, de ezt nem jelenti azt, hogy beáll a programja mögé.

"Minden más magatartás felelőtlen. A megosztottság nem opció Franciaország nagyon súlyos helyzetével szemben" - írta a volt köztársasági elnök.

Sarkozy ugyanakkor úgy látja, hogy a júniusi nemzetgyűlési választások kiváló alkalmat biztosítanak majd arra a franciáknak, hogy igazi alternatívát válasszanak Macronnal szemben, mégpedig a jobboldalt többséghez juttatva az alsóházban.

Francois Baroin volt jobboldali gazdasági miniszter, aki a jobboldal kampányát fogja vezetni a június közepén esedékes parlamenti választások előtt, szerdán egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy kész Emmanuel Macron kormányát vezetni. A jobboldali képviselő volt a miniszterelnöki poszt várományosa a jobboldal esetleges elnökválasztási győzelme esetén is.

Baroin szerint a jobbközép Köztársaságiak képesek lesznek megnyerni a júniusi nemzetgyűlési választásokat.

"Amennyiben a franciák változást akarnak, és új lapot akarnak nyitni az Holland- és a Macron-fejezet után, a franciák jobboldali kormányt fognak választani" - mondta Baroin. "Ez esetben készen állok a kormány vezetésére, a franciák szándéka alapján" - tette hozzá. Azt viszont kizárta, hogy egy bármilyen színezetű koalíciós kormány vezetését is elvállalná.

Baroin megerősítette, hogy ő is Maconra szavaz május 7-én, és szerinte sem megoldás a tartózkodás.

A jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje, a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt megvádolt Francois Fillon a harmadik helyen végzett az első fordulóban, majd miután bejelentette, hogy Emmanuel Macronra szavaz a második fordulóban, visszavonult a politikai élettől. Azóta a jobboldalon kaotikus a helyzet, jóllehet a párt vezetősége arra kérte a párttagságot, hogy tartóztassák fel a második fordulóban Marine Le Pent, s ennek érdekében ne tartózkodjanak május 7-én.

Ennek ellenére a párt néhány vezető politikusa jelezte, hogy nem hajlandó Macronra szavazni, ezért vagy Le Pent fogja támogatni vagy nem megy el május 7-én szavazni. A jobboldal novemberi előválasztásán második helyen végzett Alain Juppé élesen bírálta a pártvezetést, amiért nem foglalt egyértelműen állást Macron támogatása mellett.

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron végzett az első helyen az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a voksok 24 százalékával, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje a második helyen futott be a szavazatok 21,3 százalékával. A második fordulót május 7-én rendezik, az OpinionWay francia közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint Macron 61 százalékot is szerezhet, míg Le Pennek 39 százalékot jeleznek előre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×