eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Teljesen átalakította a kormányt Gordon Brown

Teljesen átalakította a kormány Gordon Brown, akit szerdán nevezett ki II. Erzsébet királynő. "Új kormány alakult, új prioritásokkal" - jelentette be Brown, aki régi harcostársát, Allistair Darlingot ültette a pénzügyminiszteri székbe.

Az új külügyminiszter a környezetvédelmi tárca eddigi irányítója, David Miliband lett, a Munkáspárt eddigi frakcióvezetője, Jack Straw pedig az igazságügyi minisztérium vezetését vette át.

Miliband a munkáspárti brit kormány egyik feltörekvő ifjú tehetsége, aki több mint harminc éve a legfiatalabb brit külügyminiszter; 1965. július 15-én született.

Több kulcstárca irányítója is távozott a kabinetből. Nem kapott új posztot John Reid eddigi belügyminiszter, illetve Patricia Hewitt sem, aki az egészségügyi tárcát irányította Tony Blair utolsó kormányában. Hewitt távozása nem meglepő, ő már szerdán közölte, hogy "személyes okok miatt" - idős szülei Ausztráliában élnek - nyugdíjba megy. Utódja Alan Johnson eddigi oktatási miniszter lett.

Az új belügyminiszter Jacqui Smith lett, aki korábban az oktatási tárcánál volt államtitkár.

Brown kettéosztotta az oktatási tárcát: ezen túl külön minisztérium foglalkozik az általános iskolákkal és a kiskorúakkal, illetve a felsőoktatással.

Brown azzal is nagy visszhangot váltott ki, hogy tárgyalt a liberális demokraták egykori felsőházi frakcióvezetőjével, Williams of Crosby bárónővel, akit fel akart kérni külpolitikai tanácsadónak. A bárónő azonban, bár korábban volt már munkáspárti miniszter, most nem vállalt posztot a kormányban.

Tony Blair nem csupán a kormányfői posztról, hanem a parlamenti képviselőségről is lemondott. Választókerületében, Sedgefieldben ezért időközi választást tartanak majd, valószínűleg július közepén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×