eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Lesz-e előrelépés a brüsszeli csúcson?

Az unió alkotmányos szerződését váltó új dokumentum kidolgozása lesz a fő témája a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli csúcsnak. A találkozó egyben a féléves német elnökség lezárását is jelenti. Az, hogy a hat hónapot sikerrel zárhatja-e Berlin, azaz, hogy lesz-e kompromisszum az új szerződésről, egyelőre még kétséges. A legádázabb viták a többségi szavazás és a külügyminiszteri poszt körül várhatóak.

Lesz-e lengyel vétő az uniós csúcson? Vagy esetleg brit? Ezt találgatják az elemzők a csütörtökön kezdődő állam- és kormányfői találkozó előtt. A brüsszeli értekezlet fő témája az alkotmányos szerződés, pontosabban annak átdolgozott változata lesz.

Az már egyértelmű, hogy a 27 tagállam kerülni fogja az alkotmány elnevezést. Helyette már egy ideje szerződésről beszélnek. Ezzel akarják elkerülni, hogy bárhol is népszavazást tartsanak a dokumentumról, ha arról sikerül a tagállamoknak megállapodniuk. 2005-ben ugyanis referendumon bukott el az évek alatt tető alá hozott alkotmányos szerződés.

A belpolitikának szólt


A franciák és a hollandok mondtak rá nemet. Más kérdés, hogy az elemzők szerint nem is a dokumentumnak, hanem a belpolitikának szólt az elutasítás, ám mindez a helyzeten nem változtatott. Azóta folyt a gondolkodás a tagállamokban, hogyan lehet újraéleszteni a folyamatot. Mert az alkotmány átalakította volna a döntéshozatali rendszert, amely 27 taggal már igen csak nehézkesen működik.

Se túl vaskos, se érthetetlen


Az idén januárban kezdődött féléves német uniós elnökség célkitűzése az volt, hogy elindítsa a folyamatot. A korábbi szövegből átmenteni, ami használható, emellett ügyelni arra, hogy ne legyen se túl vaskos a dokumentum, se pedig érthetetlen.

Ám hiába a szándék, kétséges, hogy sikerül-e továbblépni. A lengyelek ugyanis saját szavazati arányukat féltik, hiszen a dokumentum értelmében jelentősen megcsappanna erejük az unióban.

Akárcsak a spanyoloknak. Madrid azonban a britek javaslata ellen ágál, amely korlátozná a közösségi külügyminiszter hatáskörét. London az alapjogokról szóló részt is kihagyná az új szerződésből, mondván: annak szabályozására ott van az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

Merkel nehéz helyzetben


Egy biztos: nincs könnyű helyzetben a német kancellár, hiszen félő, ha az új szerződés tető alá hozása érdekében egyetlen pontot is vitára bocsátanak az alkotmányból, az akár lavinát indíthat el, hiszen mindegyik tagállam más- és más ügyet vehetne elő.

Márpedig a cél az, hogy a szerződésről még az idén megállapodjanak a tagállamok, egy kormányközi konferencia keretében, 2008-ban pedig ratifikálják a dokumentumot, amely a 2009-es európai parlamenti választás előtt lépne hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×