eur:
395.3
usd:
356.35
bux:
72442.98
2024. szeptember 13. péntek Kornél
2024 tusványos
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor: a magyar gazdaság a fellendülés kapujában áll

Hosszabb szünet után adott ismét interjút a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök a migrációról és az ország gazdasági helyzetéről is beszélt.

Elszoktunk a gazdasági semlegesség kifejezéstől, ritkán hoztuk össze a gazdasággal, most ezt a furcsa szóösszetételt érdemes újra bevezetni - mondta Orbán Viktor A Kossuth Rádió „Jó reggelt Magyarország” című műsorában.

A miniszterelnök szerint az elmúlt hét legfontosabb politikai eseménye a Draghi-jelentés megjelenése volt. Az Európai Központi Bank korábbi elnökének dokumentumából ugyanis, hogy az unió versenyképességével nagy a probléma, kihívói vannak, ellép mellette Kína és az Egyesült Államok is.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Ázsia felemelkedését figyelembe kell venni. Ebben a helyzetben kétféleképpen lehet reagálni, felvenni a kesztyűt és benevezni a versenybe, vagy blokkosodni, és lezárni a határokat.

"Az unió a védővámok modelljét választotta, ami Magyarországnak nem jó, mert perifériára szorulunk. A kormány álláspontja nem az a jó, ha kirekesztjük a kihívókat, hanem az, ha versenyzünk" - fejtette ki a miniszterelnök.

Kijelentette, hogy Magyarország nem nézheti a gazdaságot a politika szemüvegén keresztül, csak azt veheti figyelembe, hogy mi a magyar emberek érdeke.

Kiemelte, hogy szerinte az Európai Bizottságnak vannak gazdasági tévedései, amire példaként az árstop miatti uniós bírósági döntést hozta fel. Azt mondta, sokan gondolkoznak a magyar kormányhoz hasonlóan, velük kell politikai szövetséget kötni, mert csak együtt lehet megváltoztatni Brüsszel elhibázott lépéseit.

Orbán Viktor a magyar gazdaságról folyó diskurzusról is beszélt, szerinte ezzel kapcsolatban sok a ferdítés. Úgy látja, hogy az ország a növekedés kapujában áll, az inflációt 3 százalék alá szorították, a beruházási mutató jobb, mint az uniós átlag, és a turisztikai számok is meggyőzőek. A fogyasztással kapcsolatban pedig azt mondta, az embereknek két lehetőségük van, vagy fogyasztanak, vagy megtakarítanak, de ezt saját maguknak kell eldönteniük, és nem a közgazdászoknak. Hozzátette, hogy csak a háború, ami keresztülhúzhatja a gazdasági számításokat.

"A világ normális gondolkodású része mindig is békepárti volt" - fejtette ki, majd hozzátette, hogy a békemissziónak az volt a célja, hogy kimozdítsa a Nyugatot a háborúpárti gondolkodásból, ami szerinte sikerült is.

"2015 óta mondja Magyarország, hogy a határokat meg kell védeni. Nyavalygás és önsajnálat helyett mi felépítettük a kerítést, aki nem így gondolkodott, azok bevándorlóország lettek. Magyarország nem lesz az, de csak akkor, ha tovább védjük a határainkat" - mondta Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy most már Németországban is azt mondják, hogy meg kell védeni a határokat, tehát ugyanezért nem lehet Magyarországot megbüntetni, hanem el kell ismerni.

Úgy fogalmazott, hogy Olaf Scholz nem magától jutott a migrációs politika szigorítása mellett, hanem azért, mert a német lakosságnak elege lett abból, hogy békés honpolgárokat késeltek meg.

"Mi Magyarországon megkérdeztük, hogy erről mit gondolnak az emberek, most Nyugaton is rájöttek erre" - tette hozzá.

A bérminimumról azt mondta, annak megállapítás múlik a legkevésbé a kormányon, az a legjobb, ha a munkavállalók és a munkaadók minden évben meg tudnak egyezni. Szerinte most is megvan erre az esély, és komoly béremeléssel számol, mert úgy látja van mozgástér.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×