eur:
394.98
usd:
356.6
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Lace bug (Tingidae) on a leaf in Markham, Ontario, Canada, on July 03, 2023. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto

Invazív kártevők terjednek a Bükkben, súlyos lehet a hatásuk

Egy gombafaj és egy rovar fenyegeti a bükki tölgyeket és kőriseket.

Hívatlan vendégek terjednek a Bükkben - írja a magyarmezogazdasag.hu. A mezőgazdasági szakportál olyan invazív fajokról ír, amik már egész Magyarország területén elterjedtek, és így a Bükk erdeiben is jelentős károkat okoznak. Ez a két faj a kőris kéregrák, és a tölgy-csipkéspoloska. Előbbi 2008-ban, utóbbit 2013-ban azonosították idehaza.

A kőris kéregrák

A kőris kéregrák (Hymenoscyphus fraxineus) Kelet-Ázsiából származik. Európában Lengyelországban észlelték először 1992-ben. Magyarországon 2008-ban azonosították, de valószínű, hogy már néhány évvel korábban megjelenhetett. A kórokozó főként a magas kőrist és a magyar kőrist fertőzi meg, de az amerikai kőrist is megbetegíthet. Érdekes módon a virágos kőris nem fogékony rá.

A fertőzés többnyire a leveleken vagy a levéléren indul, és a levélnyélen vagy kisebb kéregsérüléseken keresztül hatol be a kéreg alatti szövetekbe, és azok elhalását okozza.

Az elhalt kéregrész besüpped, vörösesre, világosbarnára, később sötétbarnára színeződik.

Az elhalt hajtások, ágak helyét újabb és újabb oldalhajtások veszik át, így eltorzul a fa alakja. A kórokozó a vasagabb kéregszövetekben szövetelhalást okoz, a folyamatos fertőződés a fiatalabb fákat meg is ölheti. Az idősebbek esetén részleges koronaelhalás a valószínűbb, de szélsőséges esetben azok is elpusztulhatnak.

Jelenleg nem ismert semmilyen védekezés a kártevő gombával szemben, de mint írják, legfeljebb a rezisztens egyedek kiválasztása és szaporítása lehet megoldás.

A tölgy-csipkéspoloska

A tölgy-csipkéspoloska (Corythucha arcuata) Észak-Amerikában őshonos, Európában először 2000-ben Olaszországban észlelték. Bár a kifejlett poloskák röpképesek, a közúti és vasúti forgalomnak köszönhetően a faj nagyobb távolságokra is gyorsan eljuthat - írják.

A kártevő rovar már 27 európai és 3 ázsiai országban jelen van, Magyarországon először a Szarvasi Arborétumban észlelték 2013 májusában.

2019-re már az ország minden megyéjében előfordult, és már a Bükk-hegység tölgyeseiben is gyakori betolakodó.

Hazánk minden őshonos tölgyfajtája tápláléka lehet a tölgy-csipkéspoloskának, így nálunk közel 600 ezer, európai szinten pedig 35 millió hektárnyi tölgyerdőt fenyeget. Erős fertőzése esetén már június végére bekövetkezhet az egész állományra kiterjedő lombelszíneződés és lombszáradás, július végére, augusztus elejére pedig már minden érintett állományban látványossá válik.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×