eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél
VANIMO, PAPUA NEW GUINEA - SEPTEMBER 08: (EDITOR NOTE: STRICTLY EDITORIAL USE ONLY - NO MERCHANDISING).  Pope Francis celebrates a mass in front of the Holy Cross Pro-Cathedral and meets missionary priests and religious sisters who have evangelized the area since the mid-19th century on September 08, 2024 in Vanimo, Papua New Guinea. Pope Francis arrived in the northwestern city of Vanimo to spend a few hours with local Catholics and express his appreciation for the Church’s missionary work carried out in the area. (Photo by Vatican Media via Vatican Pool/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/Vatican Pool

Ferenc pápa apostoli útja Ázsiába: az egyházfő több céllal járta a földrészt

Indonéziába, Szingapúrba, Pápua-Új-Guineába és Kelet-Timorba látogatott Ferenc pápa, ahol a helyi keresztények támogatása mellett erősíteni szeretné a párbeszédet az iszlám világgal.

Negyvenötödik apostoli látogatására indult Ferenc pápa szeptember 2-án, amikortól kéthetes utat tett Ázsiában, ahol végigjárta Indonéziát, Szingapúrt, Pápua Új-Guineát és Kelet-Timort, képviselve a katolikus egyházat, illetve meglátogatva az ott élő katolikusokat.

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője az InfoRádióban elmondta, két további célja is van az útnak: egyrészt az egyházfő szeretné előremozdítani a katolikus–muzulmán párbeszédet – ezt már azzal is megalapozta, hogy a pápák sorában Ferenc volt az első, aki az Arab-félszigetre utazott 2019-ben. Azt is érdemes tudni, hogy Indonézia a világ legnépesebb, muszlim többségű országa, ezért szeretné itt folytatni a pápa a diskurzust. Emellett, második célként az éghajlatváltozásra is szeretné felhívni a figyelmet.

Az európai gyarmatosítás időszaka után is tovább mélyült a szakadék Ázsia és a kereszténység között, úgy emlegetik a vallást, mint egy idegen testet a kontinensen. Ázsiában a katolikusok kisebbségben élnek, mégis az látszik, hogy 2020-ban 320 millió keresztény élt ott, ami a világ keresztényeinek 13 százalékát teszi ki, ezzel párhuzamosan a földrész lakosságának csak 7 százalékát – magyarázta az elemző. Hozzátette, változott a kereszténységhez való hozzáállás, de a követői továbbra is kisebbségben élnek, és Ferenc pápa őket szeretné bátorítani a látogatásával.

Erdélyi Dóra arról is szót ejtett, hogy Európa népessége várhatóan fogyatkozik az elkövetkező évtizedekben, 2100-ig az előrejelzések szerint 6 százalékkal fog csökkenni.

Emellett a vallástól, főleg a kereszténységtől való elfordulás, a liberális eszmék előretörése is afelé mutat, hogy esik az európai keresztények száma és aránya világszinten.

Előrejelzések szerint előtérbe fog kerülni Afrika, ahol 2050-re a keresztények 40 százaléka fog élni, és vélhetően Ázsia is a vallás fontos bázisává válik.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint Európában az új, liberálisabb eszmék következtében az ateizmus felé fordulás látható és várható is. Hozzátette, a nemzetközi előrejelzés szerint az öreg kontinensen a következő 25 évben 100 millió fővel fog csökkenni a keresztények száma, míg a vallás nélküliek, ateisták száma emelkedésnek indul.

Tizenkét napos délkelet-ázsiai és óceániai körutazását Szingapúrban befejezve Ferenc pápa pénteken visszaindult a Vatikánba. Indonéziában, a világ legnépesebb muszlim országában a pápa a jakartai Isztiklal mecset nagyimámjával közös nyilatkozatot adott ki, amelyben együtt szólítottak fel a vallás nevében elkövetett erőszakkal szembeni fellépésre és a klímaválság elleni globális küzdelemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×