eur:
395.06
usd:
356.6
bux:
72447.62
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Men smoking in car.
Nyitókép: Nenov/Getty Images

Tilos lesz egy megszokott mozdulat autóvezetés közben

Egyre szigorúbban kezelik a vezetés közbeni dohányzást.

A vezetés közbeni dohányzás ellen Magyarországon nem léptek még fel, pedig évekkel ezelőtt terítékre került az ezzel kapcsolatos javaslat. A KRESZ így továbbra sem tiltja, hogy bárki rágyújtson a volán mögött ülve, miközben a kézben tartott telefon használatával szemben már korántsem ennyire elnézőek a szabályok – írja a vezess.hu.

Németországban még csak javaslat hogy drasztikus szankciókat kellene alkalmazni az autóban cigarettázókkal szemben, de Hollandiában és Lengyelországban is mérlegelik a tilalom lehetőségét. Számos ország már lépett az ügyben:

  • Anglia és Wales: Tilos a dohányzás azokban a járművekben, amikben 18 év alatti személy tartózkodik. A szabályszegőknek 50 fontot, azaz közel 25 ezer forintot kell fizetniük – a kabriókra nem vonatkozik az előírás.
  • Ausztria: Azokban a járművekben tilos a dohányzás, amikben legalább egy 18 év alatti személy tartózkodik. 100 euró, tehát közel 40 ezer forint a közigazgatási bírság felső határa, azonban akit visszaesőként fognak el, annak az összeg tízszeresével könnyíthetik meg a tárcáját.
  • Belgium: Tilos a dohányzás azokban a járművekben, amikben 18 év alatti személy tartózkodik. A szabályozás alól a kabriók élveznek kivételt, minden más esetben 130 euró – a mostani árfolyamon több mint 50 ezer forint – a bírság.
  • Ciprus: Tilos a dohányzás, ha a járműben 16 év alatti gyerek tartózkodik. A szabálysértés 85 eurós (kb. 34 ezer forintos) büntetést von maga után.
  • Finnország: Tilos a dohányzás azokban a járművekben, amikben 15 év alatti gyerek tartózkodik.
  • Franciaország: 18 év alatti gyerek(ek) jelenlétében tilos a dohányzás az autóban. A szabálysértés 135 eurónyi, átszámítva 53 600 forint körüli pénzbüntetéssel jár.
  • Görögország: Ha 12 év alatti gyerek(ek) ül(nek) az autóban, tilos a dohányzás. Akik nem tartják be, 1500 eurós, vagyis csaknem 600 ezer forintos bírságra számíthatnak.
  • Írország: Nem szabad dohányozni az autóban, ha abban 18 év alatti személy tartózkodik. Ellenkező esetben minimum 100 euróra, a mostani árfolyamon körülbelül 40 ezer forintra büntethetik a szabályszegőt.
  • Luxemburg: Személyautókban tilos a dohányzás, ha azokban 12 év alatti gyerek ül. A szabálysértést 25-től 250 euróig, vagyis akár 100 ezer forintig terjedő bírsággal „jutalmazzák”.
  • Olaszország: Várandós nők és kiskorúak jelenlétében tilos dohányozni az autóban. Ha valaki ennek ellenére rágyújt, 50-től 500 euróig terjedő, azaz 200 ezer forintos bírságot kaphat.
  • Skócia: Tilos a dohányzás azokban az autókban, amikben 18 év alatti személy tartózkodik – az előírás ráadásul nemcsak a sofőrre, hanem valamennyi utasra vonatkozik.
  • Szlovénia: 18 éven aluliak jelenlétében tilos a dohányzás az autóban. Ellenkező esetben 250 euró (kb. 100 ezer forint) a bírság.
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×