eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az évszázad árvizére számítanak Közép-Európában - a nap hírei

A sok csapadék nyomán komoly áradásokra készülnek a hatóságok. Orbán Viktor szerint az ország a gazdasági nekilendülés kapujában áll. Német dandár fog állomásozni Litvániában.

A sok csapadék nyomán áradásokra készülnek a hatóságok: megkezdte működését az árvízvédelmi munkákat koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs, a honvédség árvízvédelmi gyakorlatot tart, a miniszterelnök a pedig a Duna árvízvédelmi létesítményeit ellenőrizte. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Facebookon azt írta: a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő, akár ezt is meghaladóan tetőző vízállások sem zárhatók ki. Sok eső hullott a Duna vízgyűjtő területein, Németországban és Ausztriában is. Budapesten másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester.

Jelentős fennakadásokat okoz az eső és a havazás Ausztriában. A sok eső miatt villámárvizekre és áradásokra figyelmeztetnek, több vonalon már leállt a vasúti közlekedés. Autózni se könnyű a csapadék és az utakra dőlt fák miatt. A szakemberek azt kérik, aki teheti, inkább halassza el az utazását.

Októbertől Budapesten is életbe lép az új alapellátási ügyeleti rendszer: 15 helyszínen 28 felnőtt- és három gyermekellátóhely lesz, ezeket 14 mobil ügyeleti egység egészíti ki. Az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: nincs olyan kormányzati szándék, hogy a háziorvosoknak az eddig rendelési idejüket meg kellene változtatniuk, megmaradhat a jellemzően 8 és 12, illetve 16 és 20 óra közötti rendelés.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság jövőre a 3. legjobban teljesítő gazdaság lesz az Európai Unióban. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: a magyar beruházási ráta meghaladja az uniós átlagot, és úgy fogalmazott: a fogyasztás jól alakul, a bérnövekedés pedig Magyarországon az egyik legjobb Európában, az ország egy gazdasági nekilendülés kapujában áll. A miniszterelnök ma a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával is tárgyalt, a rövid közlemény szerint a világgazdaságról és a blokkosodás elleni fellépésről.

A Demokratikus Koalíció feljelenti az Építési és Közlekedési Minisztériumot az Európai Unió csalásellenes hivatalánál a kastély-törvény miatt - jelentette be a párt EP-képviselője. Molnár Csaba szerint a törvényt azért fogadták el, hogy az állami tulajdonban lévő kastélyokat felújítsák magyar és európai adófizetői pénzből, majd privatizáció címén a Fideszhez hű oligarchákhoz kerülhessenek, ingyen.

Egy ötezer főnek otthont adó, saját infrastruktúrával rendelkező komplexum épülhet fel Paks mellett a Paks II. építéséhez a városba érkező dolgozóknak. Azt ígérik, a több ezer fős létszám nem terheli majd közvetlenül a várost.

25 milliárd forintot csoportosított át a kormány a rendőrség tartozásainak rendezésére. A pénz nagyobb része, 18,7 milliárd forint a 60 napon túli tartozások kiegyenlítését szolgálja. A Népszava korábban arról írt: a nyár közepére a rendőrség már több mint 23 milliárd forintos adósságot halmozott fel.

Fejenként évi nettó 150 ezer forint ruhapénzt kapnak a kormányablakban dolgozók. Az erről szóló miniszteri rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. Az összeget már az idén biztosítják az érintett mintegy 4.400 ügyintézőnek.

December 16-ig meghosszabbították Kiss László óbudai polgármester letartóztatását. Ezt a DK-s politikus ügyvédje erősítette meg a Magyar Nemzetnek. A bíróság döntése nem végleges. Kiss Lászlót augusztus közepén vették őrizetbe, mert a vád szerint 2019-es polgármesterré választása után korrupciós hálót épített ki, amit ő tagad.

Törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek a Demokratikus Koalíció, hogy a lemondott és méltatlanná vált köztársasági elnökök ne kapjanak közpénzt utazásra. Példaként Novák Katalin lemondott köztársasági elnököt hozták fel, aki adófizetői pénzből utazhat Dél-Koreában és Japánban.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda eddigi parlamenti államtitkára lesz a Fidesz-KDNP új európai parlamenti képviselője – közölte a kormányzópárt. A mandátum azután vált szabaddá, hogy Győrffy Balázs lemondott minden tisztségéről, miután egy budapesti szórakozóhelyen tettlegességig fajuló vitába keveredett egy nővel.

Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak - hangsúlyozta az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell közölte, ezért szankcionálni fogják rakéta- és drónprogramokban részt vevő személyeket és szervezeteket.

Német dandár fog állomásozni Litvániában - jelentette be Berlinben a német védelmi miniszter és litván kollégája. A német dandár várhatóan 2027-re lesz működőképes, és legfeljebb ötezer katonából áll, jelenléte állandó lesz.

Egy urándúsító létesítményben tett látogatás az észak-koreai vezető. A helyi állami média beszámolója szerint Kim Dzsongün a termelés felgyorsítását sürgette az Atomfegyver Intézetben.

Országos vészhelyzetet hirdetne az új holland kabinet a migráció miatt. Szigorúbb szabályozással visszaszorítanák a bevándorlást is. A holland miniszterelnök bejelentette, hivatalosan kérni fogják az Európai Uniót, hogy egy időre mentse fel a közös uniós migrációs politika végrehajtása alól Hollandiát.

Engedélyezte az első, majomhimlő elleni vakcinát az Egészségügyi Világszervezet. A dániai székhelyű Bavarian Nordic oltóanyaga kapta meg a jóváhagyást. A vakcinát eredetileg himlő elleni oltásként hagyták jóvá.

Sztrájkba lépnek a Boeing dolgozói a magasabb bérekért. Az érdekképviseleti tagok elutasították a vállalat vezetése és a szakszervezetek közötti megállapodást. Az egyezmény egy négyéves szerződésben 25 százalékos béremelést ígért, de ez jelentősen elmaradt a szakszervezet által szorgalmazott 40 százaléktól.

Folytatódott a sztrájk Belgium második legnagyobb repülőterén. A Charleroi repülőtéren ma is töröltek minden járatot, köztük a Budapestről induló RyanAir és WizzAir járatokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×