eur:
396.21
usd:
367.18
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Egyetemistákra vadásznak az internetes bűnbandák

Szervezett internetes bűnözői csoportok újabban egyenesen az egyetemekről toborozzák jövőbeni tagjaikat. Van, akit korábbi hacker-tevékenységével zsarolnak, van, akinek egyszerűen kifizetik a tandíját. A végzősöket azután beépítik a legkülönbözőbb cégekbe, hogy később belülről tudják támadni a rendszerüket - derül ki egy friss felmérésből.

A McAfee számítógépes védelemmel foglalkozó cég jelentése elkészítésében együttműködött az FBI, a londoni Metropolitan Police, és más európai hatóságok internetes bűnözés elleni egységeivel.

A jelentés következtetései között szerepel, hogy a kiberbűnözők egyre gyakrabban használják ki a különböző közösségi oldalakon, például a MySpace-en tárolt személyes adatokat.

A lopott adatokat különböző csalásokra használják fel. A nyáron például egymillió számítógépet fertőzött meg egy hirdetésnek álcázott vírus, amelyet a MySpace-en helyeztek el.

Már a mobilokat is támadják

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy az internetes bűnözők egyre inkább felhasználják a mobiltelefonokat is.

Augusztusban például két spanyol mobilszolgáltató rendszerébe betörve, olyan SMS-t küldtek az előfizetőknek, amely a cég nevében ingyenes vírusirtó szoftvert ajánlott nekik.

Amikor az előfizetők az SMS-en megjelölt honlapra navigáltak, gépüket rosszindulatú programokkal fertőzték meg.

Egyre fókuszáltabbak lesznek az internetes támadások - állapítja meg a McAfee jelentése, amely szerint tendencia lett a különböző nagy hírű, illetve sportesemények kihasználása.

A nyári focivébé idején például több trójai program is terjedt a világbajnoksággal kapcsolatos dokumentumokban.

A trójai programokkal fertőzött gépeket azután kívülről irányítani tudják a netes bűnözők, és tulajdonosaik tudta nélkül hatalmas hálózatokat alakítanak ki azokból, amelyekből például spameket lehet küldeni, lenyomozhatatlanul.
Nő a banki csalások száma is

Szintén elterjedt módszer az, amikor rosszindulatú programokat tartalmazó emaileket céges üzeneteknek álcáznak. Ezek úgy néznek ki, mintha az ember a kollégájától, vagy a főnökétől jöttek volna.

Az Apacs brit pénzügyi szövetség adatai szerint egyre nő az internetes banki csalások száma is. Míg a tavalyi pénzügyi év első felében 14,5 millió fontos kárt okoztak az internetes csalók a pénzintézeteknek, addig az idei év első felében ez már elérte a 22,5 millió fontot.

"Amikor ezek a csalások elkezdődtek, az emailek még tele voltak hibásan írt szavakkal és nyelvtani hibákkal. Ma, amikor az ember kap egy ilyen emailt, könnyen azt hiheti, hogy valódi. Még logokat is használnak" - hangsúlyozza az APACS szóvivője.

Van, akit zsarolnak, van akit megvesznek

A McAfee jelentés rámutat arra is, hogy az internetes bűnözők már egyenesen az egyetemről toborozzák a netes csalók következő generációját.

Olyanokra vadásznak, akik kíváncsiságból már feltörtek egy-egy jelszót, megszereztek egy-két védett adatot.

"Sokan ezek közül a fiatalok közül felmennek különböző chatoldalakra, és egymás között beszélnek ezekről. A szervezett bűnözés pedig ott van és hallgatózik" - mondja Greg Day, a McAfee biztonsági elemzője.

A beszervezés elterjedt módja a zsarolás, amikor azt mondják a fiatalnak, hogy "tudjuk, mit tettél, ha nem akarod, hogy feldobjunk, dolgozz nekünk".

A szegényebb országokban azonban - például Oroszországban vagy Indiában - gyakran a hallgatók anyagi támogatásával, tandíjuk átvállalásával szervezik be a fiatalokat.

Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×