eur:
396.23
usd:
367.35
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Robert Habeck nĂŠmet alkancellĂĄr, gazdasĂĄgi ĂŠs klĂ­mavĂŠdelmi miniszter a nĂŠmet kormĂĄny zĂĄrt ĂźlĂŠse utĂĄn tartott sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn a mesebergi kastĂŠlyban 2023. augusztus 29-ĂŠn.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Fellázadt a német gazdasági miniszter, súlyos kártérítést követel a fenyegetőitől

Az elmúlt egy évben rendkívüli módon megszaporodtak Németországban a politikusokat szidalmazó, gyűlöletet szító, számtalan esetben fenyegető üzenetek az interneten. Már nem ritka az sem, hogy politikusokra – pártállástól függetlenül – az utcán, olykor különböző rendezvényeken tettlegesen támadnak rá.

Az egyik célpont hosszabb ideje Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter, aki a jelek szerint megelégelte mindezt. A Die Welt című lap tudósított arról, hogy a miniszter – aki Olaf Scholz helyetteseként alkancellár is – jogi úton igyekszik felvenni a harcot a gyűlöletet szító üzenetek küldőivel szemben.

Habeck tavaly április óta több mint 700 ilyen bejelentést tett az általa vezetett minisztérium, illetve képviselői irodája által, de a miniszter ügyvédi irodákkal és a HateAid szervezettel is együttműködésre lépett.

A Die Welt szerint az internetes üzenetek többsége erőszakkal fenyegetést tartalmazott. A lap úgy értesült, hogy a fenyegetettség fokozódása miatt a hatóságok emelték a miniszterként neki kijáró biztonsági intézkedések szintjét.

A minisztérium szóvivője elmondta, hogy Habeck a büntetőjogilag releváns kommentárok törlése mellett pénzbeli kártérítés megfizetését is követeli, és "a felmerülő költségek levonása után" a beérkező összegeket egy nonprofit szervezetnek adományozza.

Az újságnak nyilatkozva Robert Habeck hangsúlyozta, hogy a gyűlöletkeltés mérgezi a politikai párbeszédet.

"A gyűlölet célja a megfélemlítés,a félelem légkörének megteremtése"

– fogalmazott a miniszter. A gyűlölet világában a végén többé senki sem a tényleges problémákról beszél – tette hozzá. Habeck szerint nem szabad engedni, hogy a párbeszéd ilyen jellegű eldurvulása normalitássá váljon.

Az év elején feldühödött gazdák megakadályozták, hogy a gazdasági miniszter egy magánútján egy schleswig-holsteini kikötőben kiszálljon egy hajóról, a beszámolók szerint a biztonság erők kivezénylésén múlt, hogy a komphajót nem rohamozták meg. A tiltakozó akció hátterében a gazdák támogatásának tervezett csökkentése állt.

A júniusi európai parlamenti választások kampányában Drezdában brutálisan megvertek egy szociáldemokrata politikust, de hasonló támadás célpontja volt a radikális jobboldali AfD párt egyik politikusa is.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×