eur:
396.23
usd:
367.35
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
PARIS, FRANCE - AUGUST 01: Imane Khelif of Team Algeria looks on after Angela Carini of Team Italy abandons the Womens 66kg preliminary round match in the first round on day six of the Olympic Games Paris 2024 at North Paris Arena on August 01, 2024 in Paris, France. (Photo by Richard Pelham/Getty Images)
Nyitókép: Richard Pelham

Botrány az olimpián: férfi ellen kell bokszolnia Hámori Lucának?

Az olasz Angela Carini 46 másodpercet töltött a ringben a női ökölvívók 66 kg-os súlycsoportjában. Kapott egy ütést, mire a kötélhez ment, s jelezte az edzőjének, hogy nem csinálja tovább. Szürreális pillanatok voltak. Miután a vezetőbíró kihirdette az eredményt, Carini, aki azt kiabálta, hogy „igazságtalanság”, térdre rogyott a szorító közepén, s zokogott.

Ellenfele az algériai ökölvívó, Iman Helif volt. Ő egyike annak a két ökölvívónőnek (?), akik rajtengedélyt kaptak az olimpián, noha korábban, a tavalyi világbajnokságon a sportág világszövetsége kizárta őket az indulók közül, mivel „nem feleltek meg a részvételi feltételeknek”. A teljes képhez tartozik: Helif részt vehetett a tokiói olimpián is.

„Életem meccse lehetett volna, de az egészségemet is védenem kellett abban a pillanatban. Soha nem féltem a ringben. Nem félek az ütésektől. De ezúttal nem tudtam folytatni" – idézte az elkeserdett Angela Carini szavait a BBC.

PARIS, FRANCE - AUGUST 01: Imane Khelif of Team Algeria looks on prior to the Women's 66kg preliminary round match against Angela Carini of Team Italy on day six of the Olympic Games Paris 2024 at North Paris Arena on August 01, 2024 in Paris, France. (Photo by Richard Pelham/Getty Images)
Fotó: Richard Pelham/Getty Images)

Az eset magyar szempontból is érdekes, mert Helif következő ellenfele vagy Hámori Luca, vagy pedig az ausztrál Marissa Williamson lesz.

Frissítés, 16.52: Hámori a nyolc közé jutott a negyedik iemelt Marissa Williamson legyőzésével - cikkünk itt.

Pénteken következik majd a tajvani Lin Jü-ting mérkőzése, őt a tavalyi indiai világbajnokságon Helifhez hasonlóan, megfosztottak a bronzérmétől, miután megbukott a vizsgálaton. Akkor Lin nem fordult a Sportdöntőbírósághoz, Helif igen, de később visszavonta a keresetét.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×