eur:
396.26
usd:
367.44
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Budapest környéke talán fellélegezhet, de sok helyen még ott a Covid

Az előző héthez képest változatlan a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A 30. naptári héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja az előző héthez képest változatlan, a mintavételi helyek többségét – 15 települést − is stagnálás jellemzi.

Emelkedés figyelhető meg Egerben, Győrben, Pécsett, Szekszárdon és Zalaegerszegen, míg csökkenés látható Székesfehérváron és Budapest agglomerációs településein – olvasható az NNGYK honlapján.

A központ szerint a közeljövőben a Covid-19 esetszámok enyhe emelkedése várható.

Mint írják, továbbra is a JN.1 a meghatározó, azonban az USA-ban mára már dominánssá váló KP.3 alvariánsa is kimutatásra került. A KP.3 szintén a BA.2.86 variánsból fejlődött vonal, amely nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget. A szennyvízvizsgálatok alapján nem várható, hogy az új típus miatt az esetszámok jelentősen emelkedjenek.

A szennyvízben mért Influenza A örökítőanyag országos átlagkoncentrációja továbbra is alacsony szinten stagnál. A 30. naptári héten Budapest Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területe és Eger kivételével minden vizsgált helyszínen kimutatási határ alatti volt az Influenza A örökítőanyag mennyisége. Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Megvan az első! - Kós Hubert olimpiai bajnok 200 méter háton

Megvan az első! - Kós Hubert olimpiai bajnok 200 méter háton

A szám tavalyi világbajnokának esélyeit óvatosan kezelte a nyilvánosság és a szakma is, de nem kellett félteni a már Amerikában edző 21 éves magyar egyetemistát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×