eur:
391.14
usd:
359.6
bux:
72849.88
2024. július 19. péntek Emília
A drónnal készült képen kombájnok aratják a búzát Debrecen határában 2024. június 20-án. Országszerte elkezdődött az aratás, idén szokatlanul korán és már a következő héten véget is érhet, ha az időjárás engedi. A mostani szárazság kedvez a munkálatoknak, a kora nyári esőzések jót tettek a kapásnövényeknek.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A nyári hőség hatásai a mezőgazdaságban: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

A Gránit Alapkezelő részletes elemzést készített arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolhatja a nyári hőség az egyes hazai gazdasági ágazatok teljesítményét. Regős Gábor az InfoRádióban elmondta: ha hosszú időn keresztül tart a kánikula, azt előbb-utóbb a magyar gazdaság is megérzi. Mint fogalmazott, sokkal több az olyan ágazat, amelyet negatívan érint a forróság. Az extrém meleg minden olyan tevékenységet befolyásolhat, ahol jelen van az ember, és ami a leginkább szembetűnő ilyenkor, hogy a hőség hatására kevésbé éberek, termelékenyek a munkavállalók, ami lassíthatja a munkafolyamatokat.

A Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza kiemelte, hogy a korábbi évtizedekhez képest szokatlan időjárásnak jelentős hatása van a mezőgazdaságra. Emlékeztetett, hogy 2022-ben hatalmas aszály volt Magyarországon, ami főleg az Alföldön okozott jelentős károkat, ennek pedig makrogazdasági szinten is meglett a következménye.

Két évvel ezelőtt ugyanis a hazai mezőgazdasági szektor teljesítményváltozása 0,9 százalékpontot vett el a teljes országos gazdasági növekedésből.

A szakértő szerint ennek a veszélye idén is fennáll, de valós képet csak akkor kapunk, amikor már látjuk, hogy mekkora mennyiségű és milyen minőségű terményeket takarítottak be a gazdák.

Az extrém meleg hatásai az átlagosnál is nagyobb mértékben érintik az építőipart, hiszen a dolgozók általában külső helyszíneken vagy a szabad ég alatt végzik a munkájukat. A magas hőmérséklet és az erős napsugárzás miatt pedig a legtöbben nem tudnak olyan intenzitással dolgozni, mint az év más időszakaiban. Regős Gábor felhívta a figyelmet, hogy sokat számít, milyen a rendelésállomány, illetve adott esetben mennyire tudják később bepótolni a kiesett munkákat. A mezőgazdasággal szemben ugyanis az építőiparban pótolható a kiesés vagy a veszteség. „Ha a kukorica kiég, annak már teljesen mindegy, nem lehet helyrehozni. Az építőiparban viszont lehet pótolni a teljesítményt, illetve megvan a lehetőség a kármentésre” – magyarázta a közgazdász.

Hozzátette: a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az építőiparban jelenleg nem túl nagy a kereslet, „bár már kezd egy kicsit visszatérni”, így ezen a területen várhatóan nem okoz maradandó károkat a hőség.

Egyes ágazatok, cégek ugyanakkor sokat profitálnak ebben az időszakban, ugyanis a nagy melegben sokkal több jégkrém, üdítő fogy, megtelnek a strandok, de összességében nemzetgazdasági szinten sokkal több a negatív következmény, mint a pozitív.

Két éve az aszály miatt jelentősen lehúzta a nemzetgazdaság teljesítményét a mezőgazdaság, tavaly viszont sokkal jobban teljesített az ágazat, amellyel nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország elkerülje a komolyabb recessziót. Egyelőre még nem lehet megállapítani, hogy a magyar mezőgazdaság teljesítménye idén milyen hatással lesz a GDP-re.

Regős Gábor elmondta:

leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járult hozzá a GDP alakulásához.

A közgazdász ugyanakkor megjegyezte, hogy nemcsak az aktuális év gazdasági hatásait, következményeit kellene figyelni, hanem a jövő kihívásaira, a klímaváltozásra is készülni kellene. Példaként megemlítette, hogy ha a kukorica évről évre kiég, halmozódnak a károk, ez a probléma pedig a biztosítási piacot is érinti. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a jövőben már sokkal kevesebb olyan biztosító lesz, amely mezőgazdasági károk esetén fogadni tudja az ügyfeleket. A közgazdász szerint hosszabb távon az a veszély is fenyeget, hogy a termelők tömegével abbahagyják a mezőgazdasági munkákat, vagy megpróbálnak olyan növényeket vetni, amelyek jól bírják a nyári forróságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában elismerte, hogy amerikai elnökké választása esetén nehéz lesz együtt dolgozni Donald Trumppal, de Ukrajna fel van készülve erre. A CNN értesülése szerint Zelenszkij és Trump telefonon fog beszélgetni egymással pénteken. Felvételek szerint kigyulladt a Jekatyerinburgban található Uraltranszmash katonai ipari komplexum, amely az egyetlen olyan vállalkozás Oroszországban, amely önjáró tarackokat gyárt. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, szóba sem jöhet, hogy Németország még az ukrán légtérben lőjön le orosz rakétákat, ahogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×