eur:
393.98
usd:
356.77
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
Nyitókép: Pixabay

Felemás képet mutat az építőipar, adatokat közölt a KSH

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,2, az egyéb építményeké 1,1 százalékkal bővült.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8 százalékkal kisebb volt az áprilisinál.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 12,4 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,8 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 1,3 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 5,0 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 6,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,5, az egyéb építményekre vonatkozóké 9,3 százalékkal emelkedett.

2024 első öt hónapjában az építőipari termelés volumene 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László csillagász: tetszetős válasz lehet egy 50 éves marsi rejtélyre

Kiss László csillagász: tetszetős válasz lehet egy 50 éves marsi rejtélyre

Egy új tanulmány szerint óriási mennyiségű folyékony víz húzódhat meg a Mars felszíne alatt, de a 10-20 kilométer mélyen lévő vizet – amely a felszínen akár óceánokat tölthetne meg –, a gyakorlatban nagyon nehéz lenne elérni. A felfedezésről Kiss László csillagászt, akadémikust, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Intézet főigazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×