eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Aratják az őszi búzát Hahót határában 2023. július 20-án. Megkezdődött a közel 31 ezer hektáron termelt őszi búza aratása Zala vármegyében. Az átlaghozam 5,6 tonna hektáronként.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Rekord a földeken: ilyen korán még sosem kezdődött az aratás

A szokásosnál jóval korábban, már június 6-7-én megkezdődtek az aratási munkák Magyarországon. A minőségről a szakértők szerint még korai nyilatkozni, a mostani becslések szerint bár nem lesz csúcstermés, de jó minőségű lehet idén a gabona.

Az aratás már lassan két hete megindult az őszi árpa betakarításával – mondta az InfoRádióban az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. "Még június 6-7 táján indultak el a kombájnok, amit nyugodtan mondhatjuk, hogy történelmi, mert ilyen korán a mi emlékezetünk szerint még nem indult meg a nyári aratási munka Magyarországon" – jelentette ki Feldman Zsolt.

Beszámolt arról is, hogy csaknem másfél millió hektáron folyik a betakarítás, a piaci viszonyok pedig sokkal kedvezőbben alakulnak idén, mint a korábbi években, igaz, erre szükség is van szerinte, mert az elmúlt időszak időjárási anomáliái kihatással vannak a terméseredményre.

A tavalyi évhez képest ugyanakkor nyugodtabb a piaci környezete a magyar szántóföldi növénytermesztésnek, mert az elmúlt háromnegyed évben 5,4 millió tonnányi magyar gabonát értékesítettek külföldön, 60 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában, így a magyar termelői raktárak üresen várták az idei aratást.

"Aki visszaemlékszik a tavalyi évre, amikor azon kellett izgulnunk, hogy a 20-22 millió tonnányi hazai tárolókapacitás elegendő lesz-e a termés befogadására, annak egyértelmű, hogy az idei esztendő ilyen szempontból jóval könnyebb" – mondta az államtitkár.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, egyelőre csak a nyugati megyékben nem indultak el az aratási munkálatok, a déli országrészeken viszont az árpa mellett már az őszi búza betakarításába is belekezdtek.

"Folyamatosan megy a munka, ebben a meleg időszakban nagyon jól tudunk haladni, mert a mostani napokban két műszakban tudnak dolgozni a kombájnok, mert reggeltől késő estig nincsen harmat" – mondta az elnök.

Ez azért jó hír, mert így gyorsan, akár már Péter Pál napjára, vagyis június 29-re a gazdálkodók végezhetnek az aratási munkákkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×