eur:
394.97
usd:
366.16
bux:
71507.59
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek.
Nyitókép: Pénzjegynyomda

Teljesen átalakul a cafeteria-rendszer

A 2019-es adócsomag jelentősen átszabná a béren kívüli juttatások rendszerét, egyedül a SZÉP-kártya lesz kedvező adózású cafeteria-elem.

A kormány kedden este benyújtotta a parlamentnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A javaslatban foglaltak szerint változik a cafeteria-rendszer. A közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont

a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem,

csak az annak három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak.

A népszerű juttatásokat (így például az ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet) idén még 40,71 százalék közteherrel nyújthatják a munkáltatók, de ezek a juttatási elemek szinte kivétel nélkül elveszítenék adóelőnyüket 2019-re a friss javaslat szerint - hívta fel a figyelmet Fata László szakértő.

Az adócsomag hatályon kívül helyezi

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
  • a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentességét,
  • a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
  • a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést,
  • a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezményét.

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége maradna meg.

A SZÉP-kártyán adott juttatás éves rekreációs keretösszeget meghaladó része már egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint. A munkáltatóval esik azonos csoportba a társas vállalkozás is.

A kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, a változásokat indokolva, hozzátéve, hogy a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

Hétfőn a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége tárgyalást kért a kormánytól a cafeteria rendszerének egyszerűsítésére.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×