eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Varga Mihály pénzügyminiszter (b) benyújtja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Marad a 15 százalékos szja

Nem lesznek nagy változások az adórendszerben, 2,7 százalékos lesz a nyugdíjemelés és emelik a köztisztviselők bérét, de arról még tárgyalnak, hogy mennyivel. Beterjesztette a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a részletek ismertetése előtt azt mondta, hogy a biztonságos növekedés áll a 2019-es büdzsé középpontjában. A 2019-es költségvetés négy fő célterülete

  1. az ország biztonságának megőrzése,
  2. a gazdasági növekedés fenntartása,
  3. a családok támogatása,
  4. a teljes foglalkoztatottság elérése.

A jövő évi költségvetés 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,7 százalékos inflációval számol.

Folytatódik az államadósság mérséklődése, akormány bízik abban, hogy a ciklus végére annak mértéke 60 százalék alá csökkenhet. 2019-ben mind az általános tartalék összegét, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalék összegét másfélszeresére emelik.

Adó, nyugdíj

Varga Mihály azt mondta, hogy nem terveznek nagy változást az adórendszerben,

marad az egykulcsos, 15%-os szja és a célzott áfacsökkentés.

Utóbbi azt jelenti, hogy a tej, a tojás, a sertés- és a csirkehús, a hal és egyéb alapvető élelmiszerek továbbra is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak majd. A kormány azzal számol, hogy a reálkeresetek az idén is jelentősen nőnek, ezért 2019-ben további 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján.

Ezzel 100 milliárd forint marad a vállalkozóknál.

Varga Mihály megerősítette, a nyugdíjasok foglalkoztatásában szeretnénk elérni, hogy ha egy nyugdíjas akar, munkába tudjon állni, munkáját semmilyen közteher ne terhelje.

A nyugdíjak megtartják reálértéküket, az infláció mértékével emelkednek, ez 2,7%-os emelést jelent. Emellett lesz nyugdíjprémium és megmarad a Nők 40 program,

ami 40 év munka után lehetővé teszi a nők számára a nyugdíjba vonulást.

Bővíti a családtámogatásokat a kormány

A következő évben kiteljesedik

a családi adókedvezmény, mértéke gyermekenként havi 20 ezer forintra emelkedik, ez 350 ezer családot érinthet.

Folytatódik az otthonteremtési program, jövőre is lesz csok, amire 242 milliárd forintot fordít a kormány. Megmarad a gyed és a gyed extra is. Emellett több forrás jut bölcsődefejlesztésre és a gyermekétkeztetésre.

Emelik a köztisztviselők bérét, de még nem tudni, mennyivel

Köztisztviselői karnál 2008 óta nem volt béremelés, ezért a kormány rendelkezésre bocsát egy tartalékot, ami az itt megvalósuló béremelés fedezetét biztosíthatja. A béremelés mértékéről még folynak az egyeztetések, a pontos szám ősszel derülhet ki.

Egészségügy, oktatás

Minden szakterületnek legalább annyi vagy több forrás jut a jövő évi költségvetésben, mint az ideibe - mondta a pénzügyminiszter.

Az egészségügyre 101 milliárd forinttal, az oktatásra 15 milliárddal, a kultúrára 68 milliárd forinttal, míg a közbiztonságra 156 milliárd forinttal jut több jövőre.

A jövő évi költségvetés tervezete alapján az ideinél 35 milliárd forinttal kevesebbet költhet majd a Belügyminisztérium a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra, ugyanakkor 23,5 milliárd forinttal többet fordíthat terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó feladatokra.

Lakásáfa

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter azt mondta, hogy korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni, a kedvezményes áfakulcs ugyanis 2019 december végéig van érvényben. Mint mondta, figyelik a lakásépítések piacát, egyelőre az építőipar nem bírja kapacitással a megkezdett építkezéseket. Az uniós kötelezettségek miatt 2019 őszén úgyis hozzá kell nyúlni technikailag az adótörvényekhez, ezért ráérnek a lakásáfával akkor foglalkozni - mondta a pénzügyminiszter.

Elégnek kell lennie

A költségvetési tartalék másfélszerese az ideinek, vagyis

255 milliárdos mozgósítható tartalékkal tervezték meg a jövő évi büdzsét

- mondta a pénzügyminiszter. Azt, hogy év közben milyen igények merülnek fel, még nem lehet megjósolni, de Varga Mihály szerint ennek a tartaléknak elegendőnek kell lennie. Arról is beszélt, hogy valamennyi, erre a ciklusra vonatkozó uniós pályázatot már kiírtak, a hangsúly 2019-ben a források felhasználásán lesz.

Árfolyam

A kormány szerint nincs szükség devizakötvény kibocsátására. A forint gyengüléséről Varga Mihály azt mondta, számításaik szerint a piacok meg fognak nyugodni és stabilizálódik az árfolyam.

Viták, zárószavazás

Július 20-án lesz a jövő évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazása

- jelentette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután átvette a Parlamentben a pénzügyminisztertől a jövő évi büdzsé tervezetét. Kövér László elmondta, hogy az általános vitát június 27-29-ig tartja a parlament, a bizottsági részletes viták pedig július 3-5. között lesznek. A költségvetési bizottság július 11-12. között foglalkozik a javaslattal, majd július 16-án dönt a parlament az összegző módosító javaslatról. A 2019-es költségvetés teljes tervezete már felkerült a kormány honlapjára, innen tölthető le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×