eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Ma szavaz az Országgyűlés a lex MOL-ról

Ma szavaz az Országgyűlés a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvényeket módosító javaslatról. Sajtóértesülések szerint a szocialisták még a zárószavazás előtt benyújtanak módosító javaslatot.

A törvényjavaslat jogászok és elemzők szerint is szűkíti azon társaságok mozgásterét, amelyek magyar energetikai, vagy vízellátó céget akarnak felvásárolni. A törvényjavaslat előírja, hogy az ilyen stratégiai jelentőségű gazdasági társaság igazgatóságának jóváhagyása szükséges, ahhoz, hogy eladják a céget.

Ha egy gazdasági társaság nyilvános vételi ajánlatot tesz, azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jóvá kell hagynia. A törvény arra is kitér, hogy a jogszabályban megjelölt cégek igazgatóságát csak háromnegyedes többséggel lehet visszahívni. Ettől az aránytól azonban a társaság eltérhet a törvény hatálybalépését követően közgyűlési határozattal, ez azonban csak 2008. január elseje után lehetséges.

Nem maximálnák a sajátrészvény-arányt

A jelenleg hatályos tőkepiaci törvény kizárja azt, hogy a megvásárolni kívánt társaság menedzsmentje intézkedéseket hozzon a befolyásszerzés ellen. A mostani törvényjavaslat azonban felhatalmazást ad arra, hogy amennyiben a felvásárlási célponttá váló társaság alapszabálya lehetővé teszi, akkor annak az igazgatósága vásárolhat saját részvényt, illetve megemelheti az alaptőkét, ha a vételi ajánlat így elhárítható.

További módosítást jelentene, hogy a javaslat eltörölné azt a szabályt, amely 10 százalékban maximálja a megszerezhető sajátrészvény-arányt.

Az MSZP nem akarja bebetonozni a cégek vezetését

Sajtóinformációk szerint az MSZP módosító javaslatot nyújt ma be a zárószavazás előtt. A Magyar Nemzet azt írta: eszerint a stratégiai vállalatok vezetőinek eltávolításához csak abban az esetben határoz meg 75 százalékos többséget, ha a menedzsment megbízása meghatározott időre szól.

A módosítási javaslatot a lapnak Puch László szocialista képviselő úgy kommentálta, hogy a jelenlegi törvényjavaslat extrém helyzetben akár a cégvezetés bebetonozását is jelentheti.

Gyurcsány: El akarjuk kerülni a konfliktust az EU-val

Mindeközben a hétvégén nyilatkozott a kormányfő a törvénytervezetről a Financial Timesnak. Azt mondta, hogy Magyarország el akarja kerülni a konfliktusokat az EU-val, ezért ha szükséges, akkor majd módosítják a törvényt.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a külföldi vállalatfelvásárlásokat ellenzi, hanem az állami háttérrel rendelkező akciókat, és azt is hozzátette, hogy a MOL érzékeny cég az ország számára, és utóbbinak joga van egyes gazdasági szektorok megvédéséhez.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×