eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Osztrák sajtó: nem szerzett barátokat az OMV Magyarországon

Az osztrák lapok a hét elején foglalkoztak az OMV Mol-fölvásárlásával. Hétfőn és kedden több elemzés is született minderről, a szerdai budapesti bejelentéssel, miszerint a kormányfő ellenséges lépsnek tartja az osztrák olajmulti lépését, nem sok lap foglalkozik.

Egyedül a Wirtschaftsblatt című gazdasági újság internetes oldalán foglalkoznak címlapon az OMV Mol fölvásárlásával, illetve annak budapesti reakcióival. A lap megjegyzi, hogy az osztrák olajmulti ezzel a lépésével biztos nem szerzett barátokat Magyarországon.

A cikk szerint ezt az is jelzi, hogy már a magyar kormányfő is megszólalt az ügyben, és ellenséges fölvásárlásnak nevezte az OMV tulajdonrész-szerzését, egyúttal azt ígérte: mindent megtesz ennek meghiúsítása érdekében.

A gazdasági lap arra is emlékeztetett, hogy a Mol-részvények 80 százaléka külföldi befektetők kezében van. A fennmaradó részt magyar intézmények és kisbefektetők birtokolják.

Az újság szerint Budapest azért ellenzi a megnövelt osztrák tulajdonrészt, mert meg akarja őrizni a Mol függetlenségét. Azzal pedig, hogy az OMV 18 százalékra növelte tulajdonhányadát, az ellenőrzést akarja megszerezni - idézte az újság Gyurcsány Ferenc kormányfőt.

A Die Presse című lap mindössze rövid tudósításban számol be a budapesti reakciókról. A lap internetes oldalán kiemelte: az OMV lépése heves indulatokat váltott ki a magyaroknál, ahol a Mol mellett már a politikusok is az olajipari vállalat függetlenségét akarják megtartani.

A cikk megjegyzi: ennek érdekében a vállalat saját részvényeket vásárolt a budapesti tőzsdén.

A Der Standard című újság internetes kiadásában egy szerdai cikk foglalkozik az üggyel. A hosszabb elemzés szerint egyértelmű, hogy a Mol a saját részvények vásárlásával az OMV-nek akar visszavágni.

A többi újság a hét elején, a fölvásárlás után foglalkozott az üggyel. A budapesti reakciókról egyelőre nem számoltak be a lapok. A svájci Neue Züricher Zeitung keddi számában egyébként azt írta, hogy a Gazprom orosz olajvállalat stratégiáját sejti az OMV Mol-részvényszerzése mögött.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×