eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Lefelé módosította korábbi GDP-előrejelzését a Kopint-Datorg Zrt.

Lefelé módosította korábbi GDP-előrejelzését a Kopint-Datorg Zrt. A cég szerint idén 4 százalékkal (a júliusi prognózis 4,3 százalék volt), jövőre 2,8 százalékkal (a júliusi prognózis 3 százalék volt) nő a GDP, miközben a fogyasztói árak 2006-ban átlagosan 3,8 százalékkal, jövőre pedig 5,8 százalékkal emelkednek - mondta Palócz Éva tudományos vezérigazgató-helyettes.

A gazdasági növekedés idei ütemére szóló előrejelzésüket azért csökkentették 4 százalékra a korábban jelzett 4,3 százalékról, mert elsősorban a beruházásoknál elmarad a várt bővülés. Korábban a Kopint 5,9 százalékos beruházás-növekedést várt, most ezt 2 százalékra módosította.

Palócz Éva szerint a folyamat hátterében az áll, hogy az autópálya-építést is magában foglaló szállítási ágazat teljesítménye alacsonyabb volt, mint tavaly.

Az intézet 2007-re 2,8 százalékos GDP-növekedést vár, azaz optimistább, mint a Pénzügyminisztérium, amely 2,2 százalékos ütemmel számol. A Kopint-Datorg ezt a nettó exportnál jelentkező többlettel magyarázza.

Palócz Éva megjegyezte azt is, hogy a magánfogyasztási adatok bizonytalanok, ha a jövedelmi adatokból levonjuk a kiskereskedelem, a hitelfelvétel és a megtakarítás adatait, akkor több száz milliárd forint hiányzik.

"Vagy statisztikai számítási hibáról van szó, vagy a szokásos jövedelemeltitkolás nehezen becsülhető tételéről" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Kopint az idén 1,7 százalékos növekedéssel, jövőre 0,7 százalékos csökkenéssel számol.

A külkereskedelemben javulást vár a Kopint: az idénre várt 2,5 milliárd euró behozatali többlet jövőre egymilliárd euróra mérséklődik, "de nem zárható ki a nullszaldó sem" - jelezte a kutató.

A folyó fizetési mérleg deficitje az idén 6 milliárd eurót ér el, jövőre 4,5 milliárd euró lesz, ami a GDP százalékában 6,7, illetve 4,6 százalékot jelent.

Miután a szeptemberi 12 havi fogyasztói árindex 5,9 százalék lett, a Kopint felemelte az írásos jelentésben még 3,5 százalékra becsült 2006. évi átlagos infláció rátát 3,8 százalékra - jelentett be Palócz Éva.

Véleménye szerint a szeptemberi infláció azért is nagyobb a vártnál, mert a KSH már beszámította a háztartási energiaár-emelés kiszámlázott tételeit is, noha azt csak a lakosság egy része fizette ki, tehát októberről előrehozott inflációs hatásról van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×