eur:
393.05
usd:
363.2
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a Munkapárt ülésén Phenjanban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

A lányát szemelte ki utódjául a dél-koreai vezető

Kim Dzsue 2022 novemberében jelent meg a nyilvánosság előtt a kommunista állam sajtójában.

Kim Dzsongün észak-koreai legfőbb vezető a lányát, Kim Dzsuét szemelte ki utódjául a dél-koreai hírszerzés (NIS) szerint.

Erről hétfőn számolt be Li Szongkvün, a szöuli parlament titkosszolgálati bizottságának tagja a testület hírszerzési tájékoztatását követően.

Li Szongkvün szerint Kim Dzsuét apja a jövőbeni legfőbb vezető (gyakorlatilag államfő) szerepére készíti fel. Az észak-koreai állami sajtó ugyan többször is beszámolt Kim Dzsongün lányának nyilvános szerepléseiről, a vele kapcsolatos politikai tervekről azonban nem.

Kim Dzsue első ízben 2022 novemberében jelent meg a nyilvánosság előtt a kommunista állam sajtójában. Akkor apjával egy ballisztikus rakéta tesztjét követte figyelemmel. Néhány hónappal később már egy sportrendezvényen mutatták. De az állami sajtó a nevét nem írta, a felvételekhez csatolt szövegekben csak Kim Dzsongün "szeretett" vagy "tisztelt" gyermekeként szerepelt.

A lányról alig tudni valami biztosat. A NIS abból indul ki, hogy Kim Dzsuéről lehet szó, és a feltételezések szerint 14-15 éves lehet. A lány ugyanaz lehet, akit Dennis Rodman egykori amerikai kosárlabdasztár látott 2013-as phenjani látogatásakor. Szakértők úgy tudják, az észak-koreai vezetőnek három gyereke lehet, két lány és egy fiú.

Észak-Koreában nyilvánosan nem volt téma eddig a legfőbb vezető utódlásának kérdése.

Szakértők abból indulnak ki, hogy Kim Dzsongün nagy befolyással rendelkező húga, Kim Jodzsong egyfajta régensként viheti az ország ügyeit, míg a kiszemelt utód elég idős nem lesz az ország vezetésére.

A Kim család Észak-Koreában egészen annak 1948-as megalapítása óta hatalmon van.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×