eur:
393.25
usd:
363.33
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Refugees and immigrants looking for a new life. Column of migrants near the state borders. Fence and barbed wire. Surveillance, supervised. Abandon their lands for a better future. 3d render. Silhouette
Nyitókép: Getty Images

Eltünedeztek az illegális migránsok Csehországban

A 2024-es év első hat hónapjában több mint 80 százalékkal csökkent a Cseh Köztársaság területét átlépő illegális migránsok száma a tavalyi évhez képest. A cseh rendőrség 139 személyt tartóztatott fel közülük, többségük Németország felé tartott. A legtöbben Szíriából, Etiópiából és Afganisztánból érkeztek.

A cseh idegenrendészet adatai szerint a 2023-as év azonos időszakához képest 660 fővel – azaz 82 százalékkal – csökkent a Csehországban őrizetbe vett illegális migránsok száma. A számok alapján a feltartóztatott személyek közül a legtöbben szíriai állampolgárok voltak – szám szerint 87-en –, őket követték az etiópiaiak, az afgánok, az eritreaiak, majd a törökök, az irakiak és az egyiptomiak. Jozef Urban, a cseh idegenrendészet szóvivője hozzátette: az idei első félévben a rendőrség négy embercsempészt is letartóztatott.

A cseh rendőrség hálóján fennakadt illegális migránsok főként a légi közlekedést használták. Mintegy hatvan százalékuk érkezett vagy szeretett volna tovább utazni repülővel. A legtöbb esetben a prágai Václav Havel repülőtéren kapták el őket. A legtöbben Görögországból érkeztek a cseh fővárosba. A szárazföldön érkezők döntő többsége a cseh–szlovák határon átkelve jutott be az ország területére. 22 százalékuk teherautóval érkezett, és csak egy százalékuk buszokkal és vonatokkal. A legtöbbjük hamis okmányokat mutatott be.

Jozef Urban hangsúlyozta, hogy a feltartóztatott személyek célállomása leggyakrabban a szomszédos Németország, valamint más nyugat-európai országok.

„Csehország tehát továbbra is csak tranzitországnak számít az illegális bevándorlók körében”

– jegyezte meg az idegenrendészet szóvivője. A rendőrség szerint az illegális migráció csökkenését nemcsak a Csehországban, hanem a szomszédos országokban is folyamatban lévő megelőző intézkedések, valamint az úgynevezett nyugat-balkáni útvonal egész területére nehezedő migrációs nyomás csökkenése is befolyásolja.

A Magyarország déli határán szolgálatot teljesítő utolsó negyvenfős kontingens már idén március elején visszatért Csehországba. Újabb csoport Magyarországra küldését pedig jelenleg nem tervezi a cseh rendőrség. A migrációs útvonalak gyakori és dinamikus megváltoztatása miatt azonban a felderítés továbbra is prioritás marad a számukra, és amennyiben szükség mutatkozna, a cseh rendőrök magyarországi segítségnyújtása újraindul. Tavaly felváltva mintegy 240 cseh rendőr teljesített szolgálatot Magyarország déli határszakaszán.

Korábban Petr Fiala cseh miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy a migrációs probléma megoldását az Európai Unió határain kívülre kell kiszorítani, mégpedig az embercsempészet elleni szervezett harccal, nemzeti visszaküldési központok kialakításával, illetve stratégiai partnerségek megkötésével azokkal az országokkal, ahonnan a migránsok Európába érkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×