eur:
393.19
usd:
363.54
bux:
73580.24
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Happy family with two children going on holiday, wearing face masks at the airport.
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Döntött az Európai Bíróság: teljes visszatérítés jár az utasoknak

Még a koronavírus-járvány idején indult eljárásban hozott most fontos döntés az unió bírói testülete.

A csődbe ment utazási irodák biztosítóinak vissza kell téríteniük azoknak a szervezett utazásoknak az árát, amelyeket az utazók a koronavírus-járvány idején "elkerülhetetlen és rendkívüli körülmények miatt" lemondtak - döntött hétfőn az Európai Unió Bírósága.

A határozat előzménye az volt, hogy 2020-ban Ausztriában és Belgiumban egyes utazók a Covid világjárvány miatt felmondták a Kanári-szigetekre, illetve a Dominikára irányuló utazási csomagjukra vonatkozó szerződéseiket. Az utazásszervező cégek fizetésképtelenné válását követően ezen vállalatok biztosítóitól kérték a már befizetett összegek visszatérítését, azonban a biztosítók ezt megtagadták arra hivatkozva, hogy csak az utazási iroda megszűnése miatt lemondott utazásokért felelnek, az ügyfelek által lemondott utazásokért nem.

Az e jogvitákban eljáró osztrák és belga bíróságok az utazási csomagokról szóló uniós irányelv értelmezését kérték az uniós bíróságtól. Az irányelv előírja, hogy az utazásszervezőknek biztosítékot kell hogy nyújtaniuk arra, hogy visszafizetik az utazók által befizetett teljes összeget akkor is, ha a szolgáltatások teljesítésére fizetésképtelenségük miatt nem kerül sor.

Az uniós bíróság úgy ítélte meg, hogy biztosítékot illetően nem indokolt eltérően kezelni azokat az utazókat, akiknek az utazási csomagja a szervező cég fizetésképtelensége miatt nem teljesíthető, illetve azokat akik "elháríthatatlan és rendkívüli körülmények" miatt mondták le a szolgáltatást, és az utazásszervező e felmondást követően fizetésképtelenné válik.

Az utazási csomagokról szóló irányelv konkrétan azt írja elő, hogy az utazó jogosult a rendkívüli és elháríthatatlan körülmények miatti felmondás esetén a befizetett teljes összeg visszatérítésére - mutatott rá az uniós bíróság.

Címlapról ajánljuk
Faragó Tamás: a férfi pólósokról most derül ki, hol is tartanak valójában

Faragó Tamás: a férfi pólósokról most derül ki, hol is tartanak valójában

Határozott véleménye van az olimpiai vízilabdatornák eddigi történéseiről és további esélyeiről a Nemzet Sportolójának. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó Faragó Tamás szerint a férfiak keddi, spanyolok elleni mérkőzése már megmutatja, hol állunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Mégis honnan lesz pénz Orbán Viktor új tervére?

Mégis honnan lesz pénz Orbán Viktor új tervére?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása.  A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy milyen hatása lehet annak, ha a kormány valóban megduplázza a családi adókedvezmény összegét 2025-ben, ahogy arról Orbán Viktor Tusványoson beszélt. Vendégünk Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója és makroelemzője volt. A második részben arról volt szó, hogy bár a kormány segíteni akart sok családon - akik az első években vették fel a babaváró hitelt, de nem tudták időben teljesíteni a gyerekvállalási feltételeket - és könnyítésről döntött, ennek is lehetnek hátulütői. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×