eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Magániskolából egyenes út vezet az elitbe

A vezető brit politikusok, jogászok, orvosok, üzletemberek és újságírók több mint fele magániskolába járt - derült ki egy kutatásból. A helyzet e téren alig változik, húsz éve alatt mindössze öt százalékos a csökkenés.

Míg húsz éve a brit vezetői réteg 58, ma 53 százaléka tanult magániskolában. Jelentős visszaesést csak az oxfordi és a cambridge-i egyetem könyvelhet el: 61-ről 47 százalékra csökkent az elit ott végzett tagjainak aránya. Az új kormányfő is "rontja" ezt a statisztikát, hiszen Gordon Brown az Edinburgh-i Egyetemen szerzett diplomát.

Összehasonlításképpen: a brit gyerekek 7 százaléka jár magániskolába.

"A kutatás eredménye egyértelműen bizonyítja, hogy az egész későbbi életre kihat, milyen iskolába jár valaki. Különösen azt határozza meg az oktatás, milyen karriert érhet el valaki" - figyelmeztetett a felmérést végző Sutton Trust munkatársa. Ezért különösen fontos az állami intézményekben az oktatás színvonalának az emelése.

Az Oxfordban és Cambridge-ben végzettek aránya különösen a bírók között magas: 78 százalékos, de csökken; 989-ban még 87 százalék volt.

A bírók között a legmagasabb egyébként a magániskolát végzettek aránya is: 70 százalékos az 1989-ben mért 74-gyel szemben.

A mai politikusok 42 százaléka végzett e két egyetemen, pontosan húsz százalékkal kevesebb, mint 1974-ben. Ezzel egyébként az elitben ők állnak az utolsó helyen.

Legnagyobb mértékben az üzletemberek között csökkent a magániskolát végzettek aránya: 54 százalékra az 1987-ben mért 70-ről. Ennek azonban az az egyik magyarázata, hogy nagyon sok közöttük - eléri az egyharmadot - azoknak az aránya, akik nem brit születésűek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×