eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az éves fogyasztás negyedére elég a hazai gáztározók mostani töltöttsége – a nap hírei

Aláírta a kata módosítását az államfő. A hazai gáztározók töltöttsége 46 százalékos, ez a hazai éves fogyasztás 26,6 százaléka – közölte a külügyminiszter. Oroszország ellen újabb szankciók bevezetését támogatta az uniós külügyminiszterek tanácsa.

Aláírta a kata módosításáról szóló törvényt a köztársasági elnök. Novák Katalin Facebook-oldalán azt írta: nem talált olyan okot, ami miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia. Értékelése szerint a törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható, ugyanakkor helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés.

A költségvetés maradéktalanul biztosítja az ország energiaellátásához szükséges forrásokat, a további gázkészletek beszerzésének nincs költségvetési akadálya – erősítette meg a pénzügyminiszter a Facebookon. Varga Mihály a gazdasági kabinet ülése után megismételte: a Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják, meghosszabbítják a Paksi Atomerőmű üzemidejét, emellett növelik a hazai földgázkitermelést és a biztonsági készleteket.

A hazai gáztározók töltöttsége 46 százalékos, ez a hazai fogyasztás 26,6 százaléka – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácskozása után megerősítette, hogy folyamatosak a kereskedelmi tárgyalások további 700 millió köbméternyi földgáz vásárlására a fűtési szezon kezdetééig. A miniszter elmondta azt is, hogy jelenleg naponta stabilan 32-33 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra, ennek fele a déli útvonalon.

Oroszország ellen újabb szankciók bevezetését támogatta, Ukrajnának pedig újabb összeget hagyott jóvá fegyvervásárlásra az uniós külügyminiszterek tanácsa. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozás után azt mondta, hogy ezek az intézkedések jórészt korábbiak kiegészítései, magyarázatai és szabálykivételek. Ezen belül embargót rendelnek el az aranyra, egyes kettős - polgári és katonai - felhasználású termékekre, közbeszerzések korlátozására, illetve 48 személyt és 9 jogi személyt is beutazási tilalommal, vagyonbefagyasztással sújtanak. Döntöttek arról is, hogy újabb 500 millió eurót fordítanak Ukrajnának szánt fegyvervásárlásra, így ezzel ez a keret már 2,5 milliárd euróra nőtt.

Az Oroszország elleni szankciók mellett állt ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell azt mondta: a csökkenő orosz termelési adatok azt mutatják, hogy a büntetőintézkedések már éreztetik hatásukat Oroszországban, Szerinte most még stratégiai türelemre van szükség, és arra hogy minél hatékonyabban végrehajtsák a szankciókat.

A rezsicsökkentés módosításának újratervezését, a kata módosításának elhalasztását és tartalmi átgondolását kérik petíciójukban a tüntetők. A tiltakozók levelét Jámbor András, a nyolcadik kerület országgyűlési képviselője vitte be a parlamentbe és Dömötör Csaba államtitkárnak adta át.

Újabb tüntetés volt reggel a kata szabályainak megváltoztatása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása miatt a Margit híd pesti hídfőjénél. A megmozdulást ételfutárok hirdették meg.

Azonnali illetményemelést, valamint a katáról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezések visszavonását követeli a miniszterelnöknek írt levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet azonnali szakmai és társadalmi egyeztetést is követel a témában. Az érdekképviselet levelében azt is hangsúlyozza: jogosnak tartják a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, de elvárják a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is.

Idén is ugyanannyiért vásárolt tűzijáték-rakétákat az augusztus 20-i rendezvényre a Turisztikai Ügynökség, mint tavaly. Az ügynökség közlése szerint a rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 milliárd 650 millió forint.

Az ország jelentős részén aszály nehezíti a mezőgazdasági munkák elvégzését – írta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, kiemelve, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt melegebb nyarak és a több és intenzívebb hőhullám erősíti az aszályhajlamot. A legsúlyosabb helyzet az Alföld középső és tiszántúli részén van.

Az aszály miatt veszélybe kerülhet a vízellátás az Európai Unióban - hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja. A dokumentum szerint az Európai Unió területének 46 százalékát, főként a délnyugat-európai részeket fenyegeti aszály, amely továbbterjed és súlyosbodik. A csapadékhiány hatással van a folyók vízhozamára, továbbá csökkent tárolt vízmennyiség, ami negatívan hat az energiaágazatra is. A kutatók arra is rámutattak, hogy a vízhiány és a nagy hőség miatt Franciaországban, Romániában, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, és Magyarországon is csökkenni fog a terméshozam.

Jelentősen rontotta a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését az IMF. A Valutaalap szerint az emelkedő élelmiszer- és energiaárak, a feltörekvő piacokra irányuló tőkebeáramlás lassulása, a koronavírus világjárvány és a gyengülő kínai gazdasági növekedés az eddig vártnál "sokkal nagyobb kihívást jelent" a döntéshozók számára. Az IMF áprilisban az Ukrajna elleni orosz háború miatt 4,4 százalékról 3,6 százalékra csökkentette a 2022-re vonatkozó világgazdasági növekedési előrejelzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×