eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Teljes kapacitással termel a százhalombattai finomító a tűzeset után – a nap hírei

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról. Ismét teljes kapacitással termel a százhalombattai Dunai Finomító. Szlovákiában befejezték a Sajó szennyezésének megállítását célzó munkálatok első részét.

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról - jelentette be az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Charles Michel egy Twitter-üzenetben történelmi pillanatnak nevezte a tagállami vezetők megállapodását, ami szavai szerint döntő lépést jelent Ukrajna és Moldova Európai Unió felé vezető útján. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt írta, hogy a döntés erősíti az egész Európai Uniót, de különösen Ukrajnát, Moldovát és Grúziát Oroszországgal szemben.

A döntést megelőzően a közösségi oldalán jelezte a kormányfő, hogy Magyarország igent mond Ukrajna európai uniós tagságára, igent mond a békére és nemet mond a további szankciókra. Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban arról számolt be, hogy az uniós vezetők brüsszeli tanácskozásán pénteken az európai gazdasági helyzetről lesz szó, ami a miniszterelnök szavai szerint egyáltalán nem rózsás. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Európa szenved a háborús inflációtól és szenved a háborús gazdasági válságtól. Kifejtette, hogy véleménye szerint a háború mellett a szankció az oka a gazdasági bajoknak.

A földgázra kivetendő szankciók átléphetetlen vonalat jelentenek Magyarország számára – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján a közmédiának nyilatkozva arról beszélt, hogy az Európát sújtó háborús infláció, a magas energiaárak és az egyre inkább összeomló költségvetési egyensúly a háborúnak, valamint az arra válaszul adott szankciós politikának köszönhető, ami szerinte nem működik, ezért végig kell gondolni, hogy a szankciós politika nem okoz-e nagyobb problémát Európának, mint amennyire sarokba tudja szorítani Oroszországot.

Ismét teljes kapacitással termel a százhalombattai Dunai Finomító - közölte a Mol. A létesítményben június 14-én ütött ki tűz, emiatt az üzemet le kellett állítani. A javítások után ismét a megszokott rend szerint, teljes kapacitással működik az üzem. A Dunai Finomítóban 3 desztillációs üzem működik, az AV-2 leállása alatt a másik kettő mindvégig teljes kapacitáson termelt.

Májusban 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a munkanélküliek száma pedig 169 ezer fő volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a március-májusi három hónapos időszakban a 15-74 éves korosztályban a munkanélküliek száma 33 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Eközben májusban az aktív korosztályban 4 millió 686 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 87 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 18 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké minimálisan, 5 ezerrel csökkent.

A földgáztárolók feltöltését sürgeti az Európai Parlament, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus közepette is biztosított legyen az energiaellátás. A nagy többséggel elfogadott rendelet szerint a tagországok és az üzemeltetők november elsejéig legalább 80 százalékig, de lehetőség szerint 85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat. A következő években a cél a 90 százalékos feltöltés lesz az esetleges ellátási zavarok elkerülésére.

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan – közölte az energiahivatal. A 6,3 milliárd köbméternyi hazai tárolói kapacitás 36 százalékát már feltöltötték. Jelenleg 2,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a földalatti gáztárolókban. A közlemény felidézi: a háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a magyarországi beszállítást, tavaly október óta Ukrajna helyett Szerbia felől, a Török Áramlat vezetéken érkezik a legtöbb orosz gáz.

Németországban kihirdették a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de már gázválság van. Az alkancellár megismételte: az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Facebookon számolt be róla, hogy amerikai kollégájával folytatott telefonbeszélgetése érintette a világpolitikai és világgazdasági kihívásokat, a háborút és az abból fakadó tartósan magas inflációt, az energiaválságot , valamint a globális minimumadó esetleges bevezetése által felvetett kérdéseket is. A magyar külügy vezetője hozzátette: a jövő héten esedékes madridi NATO-csúcson személyesen folytatják a konzultációt Anthony Blinkennel.

Szlovákiában befejezték a Sajó szennyezésének megállítását célzó munkálatok első részét. A folyót szennyező alsósajói bányában a szlovák központi bányamentő-állomás május végén kezdte meg a vízelterelő munkálatokat, amelyek befejeztével a problémát okozó vizet acélcsövek segítségével sikerült a felszínre vezetni. Ezzel legalább 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő oldott anyagok koncentrációja. Szakértők szerint a műszaki megoldás 15-20 évig tarthat ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×