eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

A polgári engedetlenség fegyelmi kérdés - mondta újabb meghallgatásán Pintér Sándor

Az oktatási és egészségügyi portfólióval is gyarapodó belügyminiszter szerint legitim tiltakozási eszköz a sztrájk, a polgári engedetlenség viszont fegyelmi kérdés, márpedig az oktatásban elsősorban rend kell - a leszakadó térségekben ezért kamerás megfigyelő rendszer jöhet.

Pintér Sándor honvédelmi és rendvédelmi bizottsági meghallgatásáról korábban ITT írtunk, de a belügyminiszter-jelölt ezt követően az oktatási és egészségügyi terület új irányítójaként a népjóléti bizottság előtt is szerepelt.

Azt ígérte, tovább viszik a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési programot, a Nemzeti Alaptantervben pedig egyelőre nem várható változás.

A fókuszban a tanköny- és a tartalomfejlesztés feladata áll, és továbbra is minden tanuló ingyen jut hozzá a tankönyvekhez.

A Telex tudósítása szerint Pintér Sándor a kulturális bizottság előtt ezen kívül arról beszélt, Maruzsa Zoltán továbbra is a terület államtitkára lesz, csak már nem a megszűnt Emmi, hanem a Belügyminisztérium felügyelete alatt. Erről a felügyeleti változásról azt mondta, a belügy a "szervezési munkában" fog élen járni, "a rend fenntartásával és a rend érvényesítésével" fog foglalkozni, mivel oltatni csak abban az osztályban lehet, ahol "rend van"; ígért is a leszakadó területekre kamerás megfigyelő rendszert.

Több kérdést is kapott ezután Pintér Sándor az iskolákat érintő égető problémákról:

  • tankerületi rendszer működése
  • tanári engedetlenségi akciók, szakszervezeti tiltakozások, sztrájkjog korlátozása
  • állami és egyházi iskolák finanszírozási különbségei
  • pedagógus-bértábla
  • kiberbűnözés a gyermekeket célba véve.

"A feltett kérdések azokat a célkitűzéseket vetítik előre, amelyeket meg szeretnénk valósítani" - kezdte válaszát Pintér Sándor, aki szerint az országot az EU élmezényébe segítő oktatási rendszerre van szükség. A pedagógusbéren szerinte is javítani kell, amihez az ország gazdasági növekedése jelenthet majd alapot. "Nem ígérek semmit, de azt betartom" - jelentette ki, hozzátéve, a rendőrök fizetése sem jobb a tanárokénál, van tehát tennivaló.

A tanárok polgári engedetlenségét nem ismeri el, fegyelmi kérdésnek tekinti, a sztrájkot azonban legitim tiltakozási eszköznek tartja.

Jelezte, az eredményekből az következhet, hogy az egyházi iskolák a jövőben "több szerephez juthatnak" Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×